De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 9 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  ECB, IMF en EC somber
over groeiherstel Europa

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De Europese Centrale Bank (ECB) is pessimistischer geworden wat betreft het groeiherstel in de eurozone in de tweede helft van dit jaar. Ook het IMF en de Europese Commissie (EC) hebben hun groeiramingen neerwaarts bijgesteld.

Bijkomend 'voordeel' van de lagere groei is echter wel dat de inflatierisico's zijn geweken. Maar de ECB houdt haar kaarten aan de borst met betrekking tot de vraag of er een rentedaling nodig is om de haperende groei een impuls te geven, zo staat in het gisteren verschenen ECB-maandrapport over augustus, het enige houvast voor de markt in vele weken.

In de VS wordt al openlijk gespeculeerd over een rentedaling, maar alle voorgaande renteverlagingen hebben niet veel geholpen en de rente in de VS staat nu op 1,75%, het laagste punt in veertig jaar. Desalniettemin zien analisten eind dit jaar een Amerikaans rentevoet van 1%. De Europese rente staat al bijna tien maanden op 3,25% en tot voor kort ging elke analist uit van een rentestijging zodra de groei aantrok.

Nu dat laatste pas veel later dreigt te gebeuren en het inflatiegevaar geweken is, denken de meeste analisten dat de ECB de rente nog vele maanden onveranderd laat.

Het IMF komt eind september met haar halfjaarlijkse World Economic Outlook en in vergelijking met april zullen de verwachtingen fors neerwaarts worden bijgesteld, zowel wat betreft de groei in de VS als in de eurozone. Blijkens uitgelekte cijfers komt het IMF voor de VS in 2003 nu uit op 2,5% groei (was 3,25%) en dit jaar wordt het 2,2% (was 2,5%).

Ook de groei in de eurozone komt lager uit, motorland Duitsland komt dit jaar op 0,7% groei en op 2,1% volgend jaar. Daarmee zijn algemene groeicijfers in de eurozone volgend jaar van 2,5 à 3% niet langer haalbaar en komen die eerder tegen de 2% uit.

Ook de EC kwam met een iets lagere groeiverwachting voor het derde kwartaal, de groei zal nu tussen de 0,6 en 0,9% uitkomen in plaats van een eerder geraamde 0,7 à 1%.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 9 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.