De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 9 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  ABN Amro houdt vast aan
eerdere winstverwachting

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - ABN Amro heeft als gevolg van het toegenomen aantal faillissementen de voorzieningen in de eerste helft van het jaar met 87% zien stijgen van €520 miljoen naar €973 miljoen. De toename zat vooral in het tweede kwartaal; ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar was sprake van een stijging van 49,5%. Alleen al de schade van frauduleus handelen noodzaakte de bank tot het nemen van een voorziening van €300 miljoen. De overige €600 miljoen rekent ABN Amro tot de gewone operationele lasten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (500x505, 49kb)

Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink van ABN Amro is volgens eigens zeggen 'pissed off' over de fraudes die de laatste tijd de beurzen teisteren en het vertrouwen van de banken en de belegger hebben ondermijnd. Hij verwacht overigens dat grote fraudes als Enron en WorldCom zich niet zullen herhalen na 14 augustus, de datum waarop bestuursvoorzitters van beursgenoteerde bedrijven in Amerika moeten zweren dat er niet gefraudeerd is met de boekhouding en persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld als dit wel het geval is. Groenink, die zelf ook zo'n verklaring ondertekent, hoopt dat daarna de rust op de financiële markten zal terugkeren.

De sterke toename van de voorzieningen drukte de nettowinst in de eerste helft van het jaar met 59,8% van €2.316 miljoen naar €931 miljoen. Exclusief buitengewone baten en lasten daalde de winst met 16% naar €1.136 miljoen. De winst per aandeel, exclusief buitengewoon resultaat, kwam uit op €0,72 tegen €0,89 een jaar eerder.

In zijn verwachting voor het hele jaar was Groenink terughoudend. "Wij blijven sceptisch over de vooruitzichten op een betekenisvol economisch herstel. Op grond van een ongekend aantal bedrijfsfaillissementen gaan we uit van een lichte stijging van het voorzieningenniveau. Dit zal hoger uitkomen dan de €1.600 miljoen waarvan we eerder uitgingen. De bedrijfskosten zullen in de tweede helft van het jaar verder dalen Op basis hiervan verwachten we dat de winst dit jaar gelijk zal zijn aan die van vorig jaar (€2,4 miljard, red.)."

Ondanks de turbulentie op de financiële markten wist ABN Amro het bedrijfsresultaat met 6,9% te verhogen van €2.566 miljoen naar €2.742 miljoen. Volgens Groenink is dat het resultaat van een spreiding naar landen en activiteiten die in 'moeilijke omstandigheden een stevige basis verschaft'. De baten stegen in de eerste helft van het jaar met €34 miljoen (0,4%) tot €9.468 miljoen. Dit is vooral het gevolg van de sterke prestaties van de retail- en vermogensbeheeractiviteiten in met name de Verenigde Staten. Tegenover de toegenomen baten stond een daling van de lasten van 1,9% tot €3.330 miljoen. Deze daling is voor een groot deel gebaseerd op een forse daling van de bedrijfslasten bij Wholesale (grootzakelijke klanten) als gevolg van de eerder ingezette herstructurering. De lasten daalden hierdoor met 10,7%. De herstructurering bij Wholesale is nog niet volledig achter de rug. De kosten die al met 30% zijn teruggebracht, moeten nog verder naar beneden. De aanhoudende problemen op de aandelenmarkt maken een verdere reductie van het personeelsbestand bij het effectenbedrijf noodzakelijk. De komende tijd zullen hier nog eens 400 tot 500 banen komen te vervallen. Hiervoor hoeven volgens Groenink geen extra voorzieningen te worden getroffen. ABN Amro zal zich in de toekomst bij Wholesale richten op het versterken van kredietverlening en werkkapitaal. De focus zal liggen op de grote bedrijven en financials maar de zeer grote multinationals vallen hierbuiten. Hier is volgens de bank niet genoeg aan te verdienen. Alle maatregelen moeten er volgens Groenink toe leiden dat de divisie in 2003 weer winstgevend is.

Ondanks de sterke valutaschommelingen wist ABN de resultaten in Brazilië redelijk op peil te houden. In het eerste halfjaar namen de baten hier toe met 3,7% en stegen de lasten met 8,4%. Hierdoor daalde het bedrijfsresultaat met 5,1%. Vooral in het tweede kwartaal kwamen de resultaten onder druk te staan. De baten daalden met 12,7% ten opzichte van het voorgaande kwartaal tot €468 miljoen. De lasten daalden met 6,8% in vergelijking met het eerste kwartaal. Door een belastingcompensatie op valutaverliezen van €58 miljoen kwam de nettowinst in het tweede kwartaal uit op €143 miljoen, een stijging van 68,2%.

Volgens Groenink heeft Brazilië te kampen met een 'externe storm' in de vorm van een valutadaling. Van de €1 miljard die de bank moest afboeken als valutaverlies kwam €700 miljoen voor rekening van de daling van de real. De binnenlandse economie van Brazilië is volgens de bestuursvoorzitter echter gezond en vormt geen buitengewoon risico. "We weten dat de staat van de economie en de overheidsfinanciën goed zijn en dat de overheid kan voldoen aan zijn financiële verplichtingen." De positie van ABN Amro in Braziliaanse staatsleningen is in de real, waardoor de bank geen hinder ondervindt van de schommelingen van de wisselkoers. "Wij gaan in onze prognoses uit van een zwakke positie van de real", aldus Groenink.

Het IMF besloot gisteren een lening van $30 miljard voor Brazilië te ondersteunen, daar waar de organisatie in andere Zuid-Amerikaanse landen terughoudend was.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 9 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.