De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 9 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Winstval noopt Draka fors
aantal banen te schrappen

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Kabelfabrikant Draka gaat het komende halfjaar liefst 700 arbeidsplaatsen schrappen. Een jaar geleden telde Draka nog 8500 werknemers, na deze ingreep zullen dat er nog maar 7400 zijn. Volgens het bedrijf is de ingreep noodzakelijk, omdat de markt waarin Draka opereert voorlopig nog niet aantrekt. De ontslagen vallen gespreid over de landen waar Draka zit, in Europa, Amerika en Azië. Details over de reorganisatie zullen begin september bekend worden gemaakt.

Ook in Nederland verdwijnen arbeidsplaatsen, maar bestuursvoorzitter Jan van Kesteren kon nog niet zeggen hoeveel. "We zijn nu in overleg met de sociale partners, daarna maken we bekend waar de banen verdwijnen." FNV Bondgenoten wist al langer dat het niet goed ging met Draka, maar is toch "verbaasd en verrast" door de grootschaligheid van de reorganisatie. De bonden voeren deze maand overleg met het bedrijf.

De drastische reorganisatie werd bekendgemaakt met de publicatie van de halfjaarcijfers. Die waren nog slechter dan verwacht. Draka zag de winst terugvallen naar €1,2 miljoen, waar in het eerste halfjaar van 2001 nog een winst werd geboekt van €59,1 miljoen. Beleggers straften de onheilstijding keihard af, het aandeel schoot in de loop van de ochtend omlaag met liefst 30% naar €12.

Tijdens de bekendmaking van de eerstekwartaalcijfers waarschuwde Draka al dat de winst over het eerste halfjaar fors lager uit zou vallen. Toen werd wel uitgegaan van een licht herstel van de telecommunicatiemarkt. Die is dus uitgebleven. Van Kesteren denkt nu dat de markt op z'n vroegst medio 2003 zal aantrekken. Tot die tijd wordt 30% van de productiecapaciteit in de mottenballen gelegd.

Voor de herstructurering treft Draka een voorziening van €45 miljoen. Deze komt ten laste van de tweede helft van dit jaar. De verwachte kostenbesparingen bedragen vanaf 2003 naar verwachting €40 miljoen per jaar. De omzet daalde met 22% naar €774 miljoen.

Het bedrijfsresultaat zakte in tot €19 miljoen. In de eerste helft van vorig jaar was bedroeg die nog €97 miljoen. Negatieve valuta-effecten speelde ook een rol bij de verdampte winst van de kabelproducent. Belangrijke valuta voor Draka, de Amerikaanse dollar, Braziliaanse real en de Chinese yuan, daalden ten opzichte van de euro.

De divisie telecommunicatiekabel- en systemen zag zich geconfronteerd met een dramatische teruggang van de investeringen van telecommunicatiebedrijven. Bovendien kampten alle activiteiten met een forse prijsdruk. In betere tijden lagen de marges in deze divisie - die normaal gesproken goed is voor 30% van de totale omzet - rond de 17%. Het afgelopen halfjaar zakten de marges door de bodem naar -5%. In groeimarkt China bleef de omzet wel op peil, maar volgens Van Kesteren vlucht ieder kalbelbedrijf nu naar dit land waardoor de prijzen met 50% daalden. De totale omzet van de divisie daalde met 52% naar €137 miljoen.

De marges in de divisie Laagspannings- en Speciaalkabel zijn traditioneel lager, maar wel constanter. De marges daalden er met 2% licht naar 5%. De omzet daalde met 12% tot €645 miljoen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 9 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.