De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 9 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Cijfers geven AEX vleugels
   
 

AMSTERDAM - Aan het Amsterdamse beursplein heerste gisteren een opgewekte stemming. Liefst drie hoofdfondsen, ABN Amro, Aegon en Reed Elsevier, kwamen met halfjaarcijfers die beleggers niet tegenvielen. Vooral de financiële waarden vertoonden flinke koersstijgingen en trokken de hele AEX mee omhoog. De AEX-index sloot de dag met een winst van 4,97% op 353,90 punten. Ook de overige beurzen in Europa sloten fors hoger. Toch betekent dit herstel niet per se dat de kou nu uit de lucht is.

"Misschien is dit een eerste aanzet voor het herstel van het vertrouwen, want bedrijven doen het toch niet zo slecht als gedacht. Maar er zijn nog geen signalen dat de economie aantrekt en er heerst nog steeds veel angst in de markt, dat wordt aangewakkerd door alle boekhoudschandalen. Je weet niet wanneer of waar de volgende bom ontploft", aldus beleggingsstrateeg Michel van der Stee (Van Lanschot Bankiers).

Het Financieele Dagblad signaleerde gisteren een andere, mogelijke 'bom'. Volgens de krant laat het handelssysteem van Euronext nog altijd te wensen over. Bij grote drukte geeft de beurs met vertragingen de koersen weer en daardoor zou voorkennis mogelijk zijn. De krant beroept zich op anonieme bronnen die uitleggen dat sommige grootbanken en hoekmansbedrijven gebruik maken van de vertraging door in futures te handelen nadat zij een bepaalde hoeveelheid 'mandjes' hebben gekocht of verkocht. Zij zouden immers weten wat dit met de vertraagde koers doet en anticiperen daarop door futures te kopen of te verkopen.

De Autoriteit Financiële markten laat weten al vaker met Euronext over de vertraging te hebben gesproken maar dat "voorwetenschap niet vaststaat". Euronext zelf reageert fel en verklaart dat de mogelijkheid van voorkennis "volledige nonsens" is. Wel erkent de beurs dat er sprake is van vertraging die gedeeltelijk wordt veroorzaakt door een capaciteitsprobleem. "Maar we zijn druk bezig met het vinden van een oplossing", aldus een zegsvrouw.

De beursstijging van gisteren valt volgens Van der Stee toch vooral toe te schrijven aan veel positief nieuws. Zo waren de cijfers van ABN Amro volgens verwachting en haalden beleggers vooral opgelucht adem over het feit dat er geen winstwaarschuwing werd afgegeven. ABN Amro profiteerde volgens Van der Stee bovendien van het nieuws dat het IMF Brazilië een lening heeft verstrekt van $30 miljard. De bank haalt 15% van haar inkomsten uit Brazilië. De IMF-leningen zorgden ook voor opgeluchte reacties op andere Europese beurzen zoals Spanje. Veel Spaanse bedrijven, zoals Telefónica, zijn actief in het Zuid-Amerikaanse land.

ABN Amro maakte een nettowinst bekend van €534 miljoen, tegen €671 miljoen over dezelfde periode een jaar geleden. Operationeel presteerde ABN Amro beter dan verwacht, aldus Van der Stee. De goedgemutste beleggers beloonden de bank met een koersstijging van 11,5% tot €16. Daarmee was ABN Amro de sterkste stijger. In de slipstream van ABN Amro zaten de overige financiële waarden. ING dikte 8,25% aan op €21 en Fortis won 5% op €16,42.

Ook de kwartaalcijfers van Reed Elsevier vielen in goede aarde. De cijfers kwamen overeen met de verwachtingen, wat beleggers beloonden met een koersstijging van 3,36% (€11,98).

Aegon presenteerde over de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst die een derde lager uitviel dan in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep bleef €763 miljoen over, tegen €1,161 miljard vorig jaar. Het verlies viel echter mee en beleggers reageerden enthousiast. Op de effectenbeurs van Amsterdam schoot het aandeel met ruim 9% omhoog tot €13,09.

Ook Reed Elsevier toverde geen onaangename verrassingen uit de hoge hoed. Precies zoals verwacht kwam de winst per aandeel uit op €0,30. De Brits/Nederlandse uitgever rekent dit jaar nog steeds op een dubbelcijferige groei van de winst per aandeel, voor goodwill. Het aandeel sloot 3,36% op €11,98. Enige twee dalers waren Buhrmann, dat slechts 1,8% moest prijsgeven, en Getronics. De automatiseerder moest een flinke veer laten. De zakenbank Credit Suisse verlaagde het oordeel voor Getronics van 'kopen' naar 'houden'. Het aandeel sloot bijna 6% lager op €1,10.

Ook in de Midkap, die 1,34% hoger sloot op 367,42 punten, kwam een aantal fondsen met halfjaarcijfers.

Kabelfabrikant Draka werd hard afgestraft voor tegenvallende cijfers. Orders blijven uit en over de hele linie kampt Draka met een forse prijsdruk. Het bedrijf ziet ook de nabije toekomst somber in en heeft daarom besloten het mes diep in de organisatie te zetten. Liefst 700 arbeidsplaatsen, zo'n 9% van het totaal, moeten verdwijnen. Het Amsterdamse bedrijf verloor in een klap ruim 20% van zijn beurswaarde en sloot op €13,50.

Nutreco was een opvallende stijger met 9,5% op €24,10. Dexia Securities stelde het advies voor Nutreco naar boven bij van 'add' tot 'buy'.

Corus heeft van de Europese Commissie toestemming gekregen om het 23%-belang in AvestaPolarit te verkopen aan het Finse Outokumpu. Het staalconcern denkt de verkoop half augustus af te kunnen ronden.

De opbrengst van €555 miljoen wordt gebruikt om schulden af te lossen en de balans te versterken. Corus sloot op €0,86 (plus 1,18%).

Marjan van Beuningen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 9 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.