De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 9 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  IMF tast voor Brazilianen
ongekend diep in de buidel

Van onze correspondent

   
 

SANTIAGO - Brazilië krijgt van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) de beschikking over een kredietfaciliteit van $30 miljard. De faciliteit is bedoeld om het beleggersvertrouwen in de kapitaalmarkten van het Zuid-Amerikaanse land te versterken. De regering te Brasília mag reeds dit jaar een vijfde deel van het bedrag opnemen. De uitkering van de resterende $24 miljard vindt volgend jaar plaats, wanneer een nieuwe regering is aangetreden. Nooit eerder in zijn bestaan verstrekte het IMF een dergelijke grote lening.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
De Braziliaanse minister van Economische Zaken Pedro Malan treft geen blaam voor de huidige financiële crisis. (Foto: EPA)
De steun van het IMF aan Brazilië gaat aanzienlijk verder dan marktanalisten hadden verwacht, waardoor de koers van de sterk verzwakte real gisteren 3% kon stijgen. Brazilië's soevereine risico, het rentepremium op obligaties dat het internationale vertrouwen meet in financiële vooruitzichten van landen, daalde met driehonderd basispunten naar een nog steeds indrukwekkende 18,75%.

Als tegenprestatie voor het verkrijgen van de noodkredieten belooft de Braziliaanse regering een primair begrotingsoverschot na te streven van ten minste 3,75% van het nationale product. De regering van president Fernando Henrique Cardoso zal namens het IMF contact zoeken met de belangrijkste presidentskandidaten om hen ertoe over te halen deze doelstelling mede te onderschrijven. Eerder zorgde de lijsttrekker van de linkse Arbeiderspartij, Luis Inácio Lula, voor opzien door te verzekeren dat ook een door hem aangevoerde regering zou aansturen op forse begrotingsoverschotten.

Als onderdeel van het financiële reddingsplan heeft Brazilië's centrale bank toestemming van het IMF gekregen om het minimumniveau van de deviezenreserves met $10 miljard te reduceren, waardoor er nog meer geld vrij komt voor eventuele interventies op de valutamarkt ter ondersteuning van de real-koers. De Braziliaanse munt leverde dit jaar reeds een kwart van zijn waarde in.

De IMF-kredieten aan Brazilië moeten niet alleen dit land helpen een dreigende betalingsstop af te wentelen, maar willen ook de hele regio behoeden voor een economische inzinking. Eerder deze week kreeg Uruguay een noodlening van anderhalf miljard dollar.

De directie van het fonds besloot in Brazilië een reddingsboei toe te werpen nadat bankiers, beleggers en industriëlen er bij de Amerikaanse regering op hadden aangedrongen het afstandelijke beleid ten aanzien van de sluimerende crisis in Zuid-Amerika te vervangen voor een meer actiever optreden gezien de grote belangen die op het spel staan. De economie van Brazilië is qua omvang de zevende ter wereld en valt niet - zoals de veel kleinere Argentijnse economie - te negeren.

Bovendien zijn de problemen waarin de Braziliaanse economie terechtkwam voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de gebeurtenissen in Argentinië. De even spectaculaire als tragische implosie van de Argentijnse economie deed veel internationale beleggers besluiten om ook hun belangen en posities in Brazilië en Uruguay te liquideren. Dit veroorzaakte een kapitaalvlucht van tientallen miljarden dollars. De Amerikaanse minister van Financiën Paul O'Neill, die gisteren even in Brazilië was voor een kort bezoek, benadrukte dat de Braziliaanse regering zelf geen blaam treft voor de huidige financiële moeilijkheden. Het land gaat evenwel gebukt onder een almaar toenemende schuldenlast die inmiddels is opgelopen naar ruim $250 miljard.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 9 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.