door Jelle Heidstra ROERMOND - Voorafgaand aan het familiedrama in Roermond, waarbij tijdens een woningbrand zes kinderen uit hetzelfde gezin op een gruwelijke manier om het leven kwamen, zijn alle betrokken hulpinstanties op dramatische wijze tekortgeschoten.
Dat blijkt uit een vernietigend onderzoeksrapport van de Inspectie Jeugdhulpverlening en Jeugdbescherming dat gisteren is aangeboden aan staatssecretaris Ross-Van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De familie uit Roermond stond al 2,5 jaar bekend als probleemgezin bij de hulpverleningsinstanties die onder Bureau Jeugdzorg vallen. Maar die verschillende organisaties werken zo slecht samen, dat het gezin uiteindelijk niet de hulp kreeg die nodig was.
Vooral het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling krijgt er in het rapport ongenadig van langs. Het meldpunt, dat een centrale rol in de hulpverlening vervuld, heeft gedurige de hele periode nauwelijks contact gezocht met andere instanties. Hierdoor kwam geen enkele gerichte hulpactie voor het gezin van de grond.
Niet uniek
Volgens hoofdinspecteur Bakkerode van de inspectie is de beroerde situatie bij Jeugdzorg in Roermond zeker niet uniek. Volgens hem presteert de jeugdhulpverlening ook in de rest van het land ver onder de maat. "De jeugdzorg moet absoluut beter. Het is nog te vaak zo dat talloze mensen zich met een gezin bemoeien en de kinderen er uiteindelijk geen zier mee opschieten. Dat is schrijnend."
Staatssecretaris Ross-Van Dorp kondigt naar aanleiding van dit rapport maatregelen aan die een drama zoals in Roermond in de toekomst moeten voorkomen. Zij wil dat ieder probleemgezin binnenkort een eigen persoonlijke coach krijgt die de problemen 'van binnenuit' in de gaten kan houden.
Ook wil ze onderzoeken of de wet op de jeugdzorg zodanig kan worden aangepast dat er sneller zogenoemde drangmaatregelen kunnen worden toegepast.
Dat betekent dat probleemgezinnen minder gemakkelijk jeugdzorg en andere hulp kunnen weigeren. "We moeten af van de passieve rol van de hulpverleners. Als we zien dat het misgaat, moeten we eerder actief kunnen ingrijpen", aldus de staatssecretaris.
In januari van het volgend jaar zal de bewindsvrouw haar definitieve plannen presenteren. De familie van de slachtoffers van de brand in Roermond wilde gisteren niet op het rapport reageren.