De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 7 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Derby op Duindigt belooft ongekend paardensportspektakel
Rise and Shine voor
grootste uitdaging

Van onze paardensportmedewerker

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 28kb)
Rise and Shine van Arnold Mollema is de grote favoriet voor de Derby van zondag op Duindigt. (Foto: Telegraaf sport)
WOLVEGA - Een veld van zestien combinaties komt aanstaande zondag op Duindigt aan de start in de Derby R. Wie er met de hoogste eer, alsmede de eerste prijs van 70 mille aan euro's gaat strijken blijft op 11 augustus tot even na kwart voor vijf in nevelen gehuld. Dat de slag over 2600 meter zwaar zal zijn, lijdt geen twijfel. Geen andere koers op de drafsportkalender kent de uitstraling van een Derby. De Koningskoers, die een paard, als bekend, maar éénmaal in zijn carrière kan lopen.

Het veroveren van een startplaats in de klassieker is op zich al een hele klus. In 1999 bestond de complete jaargang, die het veld van aanstaande zondag levert, uit maar liefst 470 veulens.

Het ophoesten van de favoriet, in het aanstaande grootse drafspektakel 2002, is overigens dit jaar simpel. Dat is zonder twijfel de Arnold Mollema-pupil Rise and Shine. De Friese trainer, die nog nooit een Derby-kroning kende, gaf zijn fokproduct drie jaar terug tamelijk toepasselijk zijn naam. Mollema revalideerde op dat moment namelijk van een zwaar koersongeluk. Hij hoopte op en verkreeg herstel. Rise and Shine ontpopte zich vervolgens tot een crack. De mooie forse draver won inmiddels uit zijn 13 starts negen maal. Daarbij, tot ontzetting van zijn achterban en publiek, niet de grootste 'voorbereider' op de Derby, de Sweepstakes. Een grote fout van 'Rise' maakte toen de weg vrij voor Rowdy Joe Boko met Hugo Langeweg jr.

Een combinatie die naam maakte bij die gelegenheid. Vooral omdat Rowdy gedwongen een lastig parcours moest nemen. Langeweg zelf is in de drafsportwereld snel beroemd aan het worden. De pas 18-jarige won, niet te geloven, in ruim een jaartje pikeurschap al ruim 50 koersen! In de Groninger Sweepstakes klopte Rowdy Joe, onder trainerschap van Marcel Hauber in tweestrijd Royal of Moments met Erwin Bot op de sulky. Maar bij zijn laatste start op Duindigt in een zogenaamde 'Vaderpaarden'-aflevering werden de rollen omgedraaid en mocht Bot zijn Derby-kandidaat een ereronde laten maken. Insiders hebben verder de Rob van Toor-pupil Realy Furniture hoog. De merrie kwalificeerde zich via de Derbyselectie van vorige week, hetgeen ook gold voor de hengst Rick Dragon onder de sterke regie van Jeroen Engwerda. Maar vooralsnog is Rise and Shine de unanieme favoriet en dat is logica. De manier waarop hij op 21 juli onder de oudere 'draversgarde' huishield was imponerend. Een jonge god onder veteranen. Het omlijstende programma ziet er goed uit. Zo komt de Telegraaf Derby-winnaar 2001, Paul W Boko, in het zesde onderdeel aan bod. Met pikeur in vorm, Peter Strooper is Paul minstens, zo niet meer favoriet, dan 'Rise'. In zijn, op het gespierde lijf geschreven, klassieker.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 7 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.