De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 7 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Europees record
'raspaard' Radcliffe

Van onze speciale verslaggever

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 29kb)
Paula Radcliffe loopt - vervaarlijk schuddend met hoofd en schouders - door de regen naar een nieuw Europees record. (Foto: AP)
MÜNCHEN - Als Paula Radcliffe loopt - vervaarlijk schuddend met hoofd en schouders - lijkt het alsof iedere stap haar laatste kan zijn. Tot voor kort greep de 28-jarige Britse op de grote internationale kampioenschappen altijd nèt naast de hoofdprijzen, vaak ook nog eens op schlemielige wijze. Dan had ze weer rondenlang op kop gesleurd om in de eindsprint weer voorbij gehold te worden. Het leverde haar weliswaar de sympathie (of was het medelijden?) van haar landgenoten op, maar haar medailleverzameling bleef zilver- en bronsgekleurd.

Dit seizoen is alles anders. In april won ze in een Europees record (2.18,56) reeds de Londen marathon, tien dagen geleden gevolgd door haar overwinning op de 5000 meter bij de Gemenebest Spelen in Manchester - haar eerste gouden plak bij een belangrijk toernooi - en gisteravond mocht ze op de openingsdag van de Europese kampioenschappen in München opnieuw de hoogste trede van het podium beklimmen. In 30.01,09 minuten won ze - zoals verwacht - de tien kilometer. Haar tijd betekende een ruime verbetering van het zestien jaar oude Europese record van de Noorse Ingrid Kristiansen (30.13,74). Bovendien slechtte ze als eerste niet-Chinese bijna de magische dertig-minutengrens.

Haar recordrace werd rechtstreeks op de BBC uitgezonden en naar schatting door acht miljoen Britten gevolgd. Toen onlangs de organisatie van de EK overwoog het tijdstip van de finale op de tien kilometer aan te passen, trok de BBC onmiddellijk - en met succes - aan de bel. Men wilde de kijker niet voor on onmogelijke keuze stellen: Eastenders op het ene net, Radcliffe op het andere. De plotselinge progressie van Radcliffe is opmerkelijk. In Manchester benaderde ze het vijf jaar oude wereldrecord (14.28,09) van de Chinese Jiang Bo tot op drie seconden, maar het wereldrecord op de dubbele afstand, sinds '93 met 29.31,78 in handen van Wang Junxia, ligt nog wel mijlenver buiten haar bereik. Beide records werden door Radcliffe in het verleden als 'dopingrecords' bestempeld.

Radcliffe beklimt al jaren de barricaden om zich uit te spreken tegen doping in de sport. Vorig jaar, bij de WK in Edmonton, liep ze nog met een rode stip op haar shirt als teken dat ze vóór bloedcontroles is en tijdens de races van de Russische Olga Yegorova - die kort voor dat evenement op EPO was betrapt, maar door procedurefouten toch mocht starten - zat ze met een zelfgemaakt spandoek op de tribune: 'Drug Cheaters Out'. Nu benadert ze zelf de tijden, waarvan ze tot voor kort dacht dat die alleen met behulp van doping mogelijk waren. "Als iemand clean is, ben ik het", zei Radcliffe nog voor de finale.

De eerste medaille van deze Europese titelstrijd belandde in handen van de Spanjaard Fernandez. Hij won de twintig kilometer snelwandelen, ondanks een botsing met een onoplettende medewerker van de organisatie die de straat wilde oversteken en Fernandez niet aan zag komen.

Mannen, Snelwandelen 20 km, finale: 1. Fernandez (Spa) 1.18.37, 2. Andreyev (Rus) 1.19.56, 3. Molina (Spa) 1.20.3.

Kogelstoten finale: 1. Bilonog (Oek) 21,37 meter, 2. Olsen (Den) 21,16, 3. Bartels (Dui) 20,58, 4. Harju (Fin) 20,47, 5. Martinez (Spa) 20,45, 6. Tiisanoja (Fin) 20,20, 7. Guset (Roe) 20,05, 8. Smith (Ned) 19,73.

Vrouwen, 10.000 m, finale: 1. Radcliffe (GBr) 30.01,09 (Europees record), 2. O'Sullivan (Ier) 30.47,59, 3. Biktatsjeva (Rus) 31.04,00, 4. Botezan (Roe) 31.13,96, 5. Prokopcuka (Let) 31.17,72, 6. Jevtic (Joe) 31.47,82, 7. Tomexcu-Dita (Roe) 31.53,61, 8. Haugen (Noo) 31.57,02.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 7 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.