De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 7 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Romario steelt met twee goals als vanouds de show
Helden van '88
verdrinken in nostalgie

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
Romario kan het nog op zijn 'oude' dag. De Braziliaan, die hier Erik Gerets en Ivan Nielsen in de luren legt, scoorde gisteravond tweemaal. (Foto: REUTERS)
EINDHOVEN - Plotseling is het stil in hotel Graff Zeppelin van Stuttgart als twee heren het podium beklimmen. Tussen hen in glimt de pas verworven Europa Cup 1. Fotografen schieten de kiek van hun leven, want rechts maakt PSV-voorzitter Jacques Ruts zich mooi, links grijpt niemand minder dan de inmiddels al lang geleden overleden ex-Ajax-president Ton Harmsen naar een handvat van de 'Cup met die grote oren'. De feestgangers kijken hun ogen uit en mompelen verbaasd: 'Een Ajacied die met de cup van PSV poseert! Hoe bestaat het, hè?'

We schrijven mei 1988. Na een bloedstollende strafschoppenserie tegen Benfica heeft PSV zojuist de belangrijkste Europa Cup gewonnen. Het was de tijd van ouwe-jongens-krentenbrood, van doorsnee salarissen en spelers met haar op de tanden en scheermessen in hun kicksen.

Veertien jaar na dato verdronken de PSV-helden van 1988 in nostalgie. Voor het shake-handspartijtje tegen een All Star Team passeerden veel anekdotes de revue. Het samenzijn had veel weg van een reünie waar herinneringen werden opgehaald en stil werd gestaan bij het plotselinge overlijden van Hans Dorjee, toentertijd de schipper naast Guus Hiddink. Als derde Nederlandse club slaagde PSV erin om louter met gelijke spelen de voornaamste cup te winnen.

De route naar finalestad Stuttgart zou er een met een hoog oh ja-gehalte worden. Want wie herinnert zich bijvoorbeeld niet het met zijn chocoladebeen gescoorde doelpunt van Edward Linskens tegen Real in Madrid? Of toen Hugo Sanchez in de thuiswedstrijd bij de stand van 0-0 vlak voor tijd Hans van Breukelen bijna fopte met een acrobatische omhaal? Ronald Koeman zat die wedstrijd op de tribune. Hij vergoeilijkte een 'doodschop' van Hans Gillhaus tegen Jean Tigana van Bordeaux en werd, nadat hij even heen en weer was gevlogen naar de UEFA, geschorst. Even zat het duo Hiddink/Dorjee met de handen in het haar totdat zij op het lumineuze idee kwamen om Willy van de Kerkhof van stal te halen.

Good-old Willy, zijn onafscheidelijk tweelingbroer René en onder anderen de immens populaire Willy van der Kuylen alias 'Het Kanon', Gerald Vanenburg, Sören Lerby, Wim Kieft en Berry van Aerle stalen gisteren weer de harten van hun fans. En natuurlijk Romario de Souza Faria, de dekselse Braziliaan die na de Olympische Spelen in Seoel (1988) door een slimme truc met obligaties naar Eindhoven werd gehaald. Een fenomeen die, als hij zijn hobby slapen niet al te letterlijk nam, tegenstanders horendol kon spelen. Zo schijnen een paar verdedigers van Steaua in Boekarest nog steeds op zoek naar de kluts te zijn. Romario liet ook gisteravond zien dat hij nog steeds een topspits is. In het duel, dat de opening van het gerenoveerde stadion opluisterde, scoorde de Braziliaan twee keer.

De allstars (met onder anderen Erwin Koeman, Luc Nilis en Willy van der Kuylen) wonnen met 3-2. Behalve Romario scoorden Twan Scheepers, Juul Ellerman en Hans Gillhaus.

PSV '88 - PSV All Stars 2-3 (1-1), 1-0 Gillhaus; 1-1 Romario; 1-2 Scheepers; 2-2 Romario; 2-3 Ellerman. Bijzonderheid: Romario scoort zowel voor All Stars als voor PSV '88.

FOTO: HANS VAN TILBURG



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 7 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.