De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 7 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Afschrijving drukt Versatel
€231 miljoen extra in rood

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Volgens financieel directeur Mark Lazar (midden) kan Versatel op termijn het strafbankje van de Amsterdamse beurs verlaten.
AMSTERDAM - Het verlies van Versatel is in de eerste drie maanden van dit jaar €217,9 miljoen hoger uitgekomen dan het afgelopen mei bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers heeft gemeld. Door een extra afboeking op goodwill van in het verleden gedane overnames bedraagt het verlies over het eerste kwartaal €302,8 miljoen in plaats van de eerder gerapporteerde €84,8 miljoen, zo heeft het telecombedrijf gisteren bekendgemaakt bij de publicatie van de resultaten over het tweede kwartaal.

Met het oog op het huidige nerveuze beursklimaat benadrukte financieel directeur Mark Lazar gisteren dat het aanpassen van Versatels kwartaalcijfers niet vergeleken moet worden met branchegenoten als Worldcom en Qwest, die hun resultaten opnieuw moeten uitbrengen vanwege geknoei met de boekhouding. "Dit is totaal iets anders", zei het 28-jarige 'financiële wonderkind' van Versatel.

"Vanwege een nieuwe Amerikaanse boekhoudregel hebben we in het tweede kwartaal extra moeten afboeken op bij overnames verworven goodwill. Doordat deze nieuwe bepaling vanaf 1 januari van kracht is, heeft het met terugwerkende kracht dus ook geleid tot een groter verlies in het eerste kwartaal", aldus Lazar.

Het extra afschrijven op verworven goodwill heeft het resultaat van Versatel in het tweede kwartaal met €13,4 miljoen gedrukt. Het verlies is van april tot juni in totaal opgelopen tot €35,5 miljoen. In deze periode is de omzet van het telecombedrijf in vergelijking met het eerste kwartaal met 4,4% gestegen tot €70,4 miljoen.

De Versatel-top jubelde gisterochtend tijdens een persconferentie, in het tweede kwartaal voor het eerst een positieve adjusted ebitda te hebben behaald. Dit resultaat, waaronder het bedrijf de winst vóór rente, belasting, afschrijvingen, kosten van aandelenoptieplannen, belastingboetes, schadevergoedingen en reorganisatiekosten verstaat, bedroeg het afgelopen kwartaal €1,9 miljoen. "Een mijlpaal", stelde bestuursvoorzitter Raj Raithatha. De telecomaanbieder verwacht de eerder uitgesproken verwachting te kunnen overtreffen om in heel 2002 een ebitda-winst van €5 miljoen te behalen.

Wanneer Versatel voor het eerst een kwartaal met nettowinst gaat draaien, kan Lazar niet zeggen. "Ons volgende doel is om met een positieve kasstroom te opereren. We denken dat begin 2004 voor het eerst te bereiken."

Versatel is optimistisch dat het eind september verlost zal zijn van de concernschuld van €1,7 miljard. Inmiddels zijn 65% van de Versatel-obligatiehouders akkoord met een schuldsaneringsplan. Dat plan voorziet er in dat zij hun obligaties omwisselen voor €350 miljoen in contanten (circa 20% van de oorspronkelijke waarde van de obligaties) en miljoenen nieuwe aandelen, waarmee ze een belang van circa 80% in Versatel verwerven.

Vooruitlopend op de definitieve instemming van obligatiehouders met het schuldsaneringsplan is Standard & Poor's op verzoek van Versatel deze week gestopt met het beoordelen van de kredietwaardigheid van het bedrijf. "Als één van de weinige telecombedrijven in Europa zijn wij binnenkort schuldenvrij", zei Lazar. "Dan is er ook geen reden meer om gebruik te maken van de diensten van Standard & Poor's, die ons ruim 25.000 dollar per jaar kosten."

Als het schuldsaneringsplan wordt aangenomen, kan Versatel volgens Lazar spoedig daarna ook het strafbankje van de Amsterdamse effectenbeurs verlaten. De onderneming is daarop terechtgekomen vanwege een structureel negatief eigen vermogen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 7 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.