De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 7 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Uitzender koerst in nederland op meer specialisatie
Randstad krabbelt op in
moeilijke uitzendmarkt

Van een onzer verslaggevers

   
 

DIEMEN - Uitzendtanker Randstad ligt weer op koers. De geplaagde uitzender presenteerde gisteren betere resultaten dan verwacht. Beleggers reageerden verheugd. "We hebben de tent weer onder controle", zei bestuurslid Ben Noteboom optimistisch na de presentatie van de tweede kwartaalcijfers.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (434x439, 40kb)

Hij verving bestuursvoorzitter Cleem Farla, die door ziekte verstek moest laten gaan. Dat zal hem niet lekker hebben gezeten, want duidelijk is dat Randstad de bodem van de markt wel heeft gezien en bovendien weer kritisch naar zichzelf durft te kijken. Wereldwijd werd in nagenoeg alle regio's verbetering geboekt ten opzichte van begin dit jaar. Opvallend is vooral dat in de VS en Duitsland de daling van de inkomsten werd gekeerd. Daarnaast werd de overhead flink teruggebracht, het debiteurenbeheer aangescherpt, de leegloop verkleind (uitzendkrachten met een contract maar zonder opdracht) en worden klanten (in tegenstelling tot de oude Randstadcultuur) weer actief benaderd. "De toegenomen inspanningen van onze intercedenten worden nu beloond."

De nettowinst kwam uit op €14,3 miljoen, tegen €16,3 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Dat is een daling van ruim 12%. Analisten hadden gerekend op een winstcijfer van tussen de €3,6 miljoen en €4,7 miljoen. Per aandeel komt de winst uit op 11 eurocent. De omzet zakte 7% tot €1,36 miljard. Weliswaar namen de inkomsten af in vergelijking met het tweede kwartaal van 2001, maar de dalingen waren minder sterk dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Het aandeel sloot gisteren op €8,80, een stijging van 15,8%. In het derde kwartaal verwacht Randstad meer winst te behalen dan afgelopen kwartaal. De uitzender verwacht dan een winst per aandeel van 15 eurocent. Over het gehele jaar durfde Noteboom geen voorspelling te doen. "Daarvoor zijn de economische omstandigheden nog te onzeker."

Het spitsroeden lopen is voorbij en nog belangrijker Randstad durft weer, zo is de boodschap van Noteboom. De Nederlandse markt, goed voor 40% van de totale omzet, is wat hem betreft symbolisch. Een nieuwe nationale reclamecampagne moet dat momenteel onderstrepen. "De internationale financiële wereld dicht ons weinig nieuwe kansen toe in eigen land met alle gevolgen van dien voor ons aandeel. Dat is eigenlijk onterecht. Onze thuismarkt heeft al lange tijd de hoogste brutomarges in de wereld." Randstad heeft in Nederland een marktaandeel van ruim 38%, een aandeel dat langzaam krimpt. Dat de Flexwet als een sleepanker werkt, zoals concurrenten Vedior, Manpower en Adecco roepen, wordt door Noteboom van de hand gewezen. "Het levert wel wat extra administratieve lasten op omdat het zo'n complexe wet is, meer niet. De wet flex en zekerheid maakt van ons juist een volwassen werkgever die in staat is werknemers te binden, werknemers waarmee we een relatie hebben en kunnen blijven uitzenden."

Noteboom hekelt wel de kostenverhogende regelgeving rond ziekte. "Uitzendwerkers hebben vaak een hoger risicoprofiel, zeker als ze een wao-uitkering hebben. We hebben geen invloed op de arbeidsomstandigheden in bedrijven maar draaien wel op voor de kosten als ze ziek worden. Daar moet de politiek snel iets doen."

Specialisaties en nieuwe concepten als 'in house services' zijn volgens hem vooral in Nederland het antwoord op de moordende concurrentie. "De kans bestaat dat de marges onder druk komen te staan", zegt hij voorzichtig. "Wij spelen daarop in door specialisatie, iets waar we al langere tijd succesvol mee bezig zijn." Hij doelt op activiteiten als Capac waarbij tegen een lage kostprijs specifiek technisch laaggeschoold personeel wordt geleverd. Tevens is Randstad inmiddels actief in het onderwijs, de gezondheidszorg, transport, logistiek en food. Ook worden complete callcenters geleverd, opleidingen verzorgd, wao'ers gereïntegreerd en stewardessen geworven. Om de toenemende interne flexibiliteit van ondernemingen te pareren, worden ook steeds vaker 'in-house services' aangeboden. Hierbij opereert Randstad vanuit grote bedrijven zelf. Het zijn activiteiten die vaak niet als uitzendwerk worden aangemerkt maar wel bijdragen aan de omzetgroei. In-house services genereerden op Europees niveau een autonome omzetgroei van 14%. Acute problemen zijn er wel voor Yacht, die hbo'ers en academici levert voor onder meer de technische, financiële en it-sector. Door de malaise in de technologiesector leed de dochter een verlies van €2,1 miljoen. "Het topsegment profiteert pas als laatste van een aantrekkende economie en zover is het nog lang niet. Als het aantal bankzitters te groot wordt, zullen we niet schromen mensen naar huis te sturen." Bij Yacht werken ongeveer 2500 professionals.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 7 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.