De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 7 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Apotheker drukt
marge groothandel'

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
John Blom ... rendementen tussen 1 en 2% wenselijk ...
UTRECHT - Ruim een jaar geleden presenteerde OPG Groep een plan om de productiviteit van de Nederlandse groothandelsactiviteiten te verbeteren. Toen werd nog gesproken van een 'relocatie' van de distributiecentra. Banenverlies was niet aan de orde. Afgelopen maandag ontvouwde het farmaciebedrijf ineens een veel ingrijpender reorganisatieplan.

"De markt is in tussentijd een stuk ruwer geworden en de druk op de marges groter", verklaart John Blom, voorzitter van de raad van bestuur van OPG. De klanten van de groothandels, de apothekers, eisen steeds grotere kortingen op medicijnen.

"Vroeger namen apothekers genoegen met kortingen van 6 tot 7%. Maar zij bedingen steeds meer," ziet CNV-bestuurder Dolf Polders. De apothekers moeten ook wel, want zij voelen de hete adem van de overheid in hun nek. De regering heeft besloten dat er minder moet worden uitgegeven aan medicijnen en richt het beleid op prijsverlaging. Hierdoor zien apothekers zich genoodzaakt medicijnen zo goedkoop mogelijk in te kopen.

Een totaal nieuwe structuur voor OPG groothandel is volgens Blom het enige antwoord op de huidige marktsituatie. De gevolgen voor de werkgelegenheid zijn groot. In 2005 moeten ongeveer 370 werknemers verdwenen zijn, de helft van het huidige personeel van OPG Groothandel. Maar zelfs de vakbonden zien de noodzaak van de ingreep in. "Als OPG nu niet iets onderneemt worden we vroeg of laat geconfronteerd met faillissement", aldus Polders. Sinds januari dit jaar hebben al twee andere groothandels de deuren moeten sluiten.

Volgens Blom is dat bij OPG nog absoluut niet aan de orde. "Wij repareren het dak terwijl de zon nog schijnt." De hemel is echter niet wolkeloos, erkent hij. De ingreep - van de huidige negen filialen blijven er nog maar twee volledige en twee steunfilialen over - moet de operationele kosten met eenderde terugbrengen. Die financiële lucht kan dan deels worden aangewend om hogere kortingen te kunnen geven en deels om het rendement te verbeteren. Een rendement tussen 1 en 2% is volgens Blom "wenselijk".

Dat percentage bereiken en vervolgens behouden is hoogste prioriteit. Het vergroten van het marktaandeel is minder belangrijk. "Ons marktaandeel in Nederland schommelt al jaren rond de 36% en daar zijn we heel tevreden mee." Grote concurrenten van OPG zijn Brocacef (18% marktaandeel) en Interpharm (22%).

Het resterende percentage wordt gedeeld door een aantal kleinere groothandels.

Een tweede wolkje aan de lucht is het feit dat ook in Polen de groothandelsactiviteiten met problemen kampen. Deze waren in het eerste halfjaar verlieslatend, hetgeen onder meer te wijten viel aan de slechte betalingsdiscipline van afnemers. Daar heeft OPG inmiddels maatregelen tegen genomen.

De problemen bij de groothandel daargelaten ligt OPG goed op koers, zo meent Blom. Aan de groeiplannen voor de Mediveen Groep, waarin OPG zijn huidige 137 apotheken heeft ondergebracht, wordt voortvarend invulling gegeven. OPG wil eind dit jaar 150 apotheken in handen hebben. Blom: "Als keten kun je veel efficiënter opereren én je hebt meer in te brengen bij de fabrikant." Ook in België, het derde en laatste land waar OPG actief is, wil het concern apotheken gaan kopen.Het minste zorgen baart de markt voor de overige twee activiteiten, de geneesmiddelen aan consumenten en medische hulpmiddelen.

Deze groeit ieder jaar automatisch met 6 tot 10%. "Als je stil zit groei je al. Maar wij bewegen ook nog eens autonoom." Die enorme groei komt deels door de vergrijzing van de bevolking, maar ligt ook aan de toename van het aantal allochtonen in Nederland. "Iedereen met een 'zuidelijke' mentaliteit slikt veel meer medicijnen dan een Nederlander", weet Blom.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 7 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.