De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 7 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  EUROPESE BEURZEN KRIJGEN EVEN ADEMPAUZE
Herstel op positief Damrak
   
 

AMSTERDAM - De Europese beurzen kregen gisteren even een adempauze na de verliezen van de afgelopen dagen. Ook de beurs van Amsterdam profiteerde van het positieve sentiment dat zich na het middaguur duidelijk begon af te tekenen. Toen duidelijk werd dat ook de Amerikaanse beurzen, op geruchten over een op handen zijnde renteverlaging, positief zouden openen, zette de AEX een sprint naar boven in die in het laatste halfuur van de dag licht afzwakte. De dag werd afgesloten op een winst van ruim 15 punten (+4,69%) op 338,32.

De Midkap moest met minder winst genoegen nemen als gevolg van een scherpe koersdaling van midkapper Nutreco die voorbeurs tegenvallende cijfers bekend maakte over het eerste halfjaar. De AMX-index steeg 1,59 punt (+0,44%) naar 359,51.

De resultaten van Nutreco kwamen beneden de verwachting uit die het bedrijf zelf in mei afgaf. De winst daalde met 86% tot €4,7 miljoen, de winst per aandeel voor afschrijving goodwill kwam uit op €0,28, een daling van 75%. De daling was vooral het gevolg van de scherp gedaalde zalmprijzen. Nutreco verwacht dat de zalmprijzen in de tweede helft van het jaar weer zullen aantrekken en dat het resultaat in de laatste zes maanden beter zal zijn dan dat over de eerste zes maanden van het jaar. Voor het hele jaar rekent Nutreco op een lagere winst dan over 2001. Analisten zetten vraagtekens bij het herstel van de zalmprijzen. De koers van Nutreco moest bijna 19% prijsgeven en kwam uit op €21,40.

Tegenover het verlies van Nutreco stonden forse koerswinsten van Corus (+13,7%), Randstad (+15,79%) en Vendex KBB (+13,62%).

Randstad presenteerde voorbeurs halfjaarcijfers die boven de verwachting van analisten uitkwamen. De uitzendorganisatie heeft in het tweede kwartaal een nettowinst geboekt van €14,3 miljoen tegen €16,3 miljoen een jaar eerder. De winst per aandeel kwam uit op €0,11, een kleine daling ten opzichte van de €0,12 die in het tweede kwartaal vorig jaar werd verdiend. De omzet bedroeg €1,4 miljard. Belangrijker dan de gepresenteerde cijfers zijn de vooruitzichten. Volgens de uitzender hebben de uitzendmarkten in Nederland en Duitsland het laagste punt bereikt. In de VS ging het eveneens beter. In het derde kwartaal verwacht Randstad de winst verder te verhogen. De koers van Randstad won €1,20 op €8,80.

Onder de hoofdfondsen van de AEX waren veel winnaars en slechts twee verliezers, Reed Elsevier en CMG.

De technologiefondsen Philips en ASML behoorden tot de grote stijgers ondanks het feit dat er de nodige deining in de media is ontstaan rond de rechtszaak van het Japanse Nikon tegen ASML. ASML zou de aandeelhouders onvoldoende informeren over de ernst van de zaak. Als Nikon wint in de zaak over bepaalde patenten die ASML zou hebben geschonden, dan zou dit kunnen betekenen dat ASML geen machines meer aan de Amerikaanse markt mag leveren. ASML stelde tot nu toe in een reactie dat Nikon geen zaak heeft en van alles probeert om ASML dwars te zitten uit concurrentie-oogpunt. De koers van ASML dikte 5,77% aan en Philips won ruim 9%.

Ook de financials krabbelden op. ABN Amro ging duidelijk aan de leiding met een plus van ruim 8% op €14,10. De bank presenteert morgen de halfjaarresultaten. Analisten gaan in hun vooruitzichten uit van een lagere winst per aandeel van zo'n €0,37, een daling ten opzichte van vorig jaar van 2%. De bank zal profiteren van de effecten van de eerder ingezette kostenbesparingen. Verwacht wordt ook dat ABN Amro de post voorzieningen zal moeten verhogen als gevolg van de sterke stijging van het aantal faillissementen en de stijging van andere oninbare vorderingen.

Aegon pakte 2,9% terug van de verliezen van de afgelopen periode en koerst nu op €11,97. Fortis steeg 6,2% en ING trok 5,29% aan naar €19,49.

Op de lokale markt stonden Versatel, dat met cijfers kwam, en het beursbedrijf AOT in de belangstelling.

Versatel heeft in het tweede kwartaal een verlies geleden van €35,5 miljoen tegen een verlies van €84,8 miljoen in het eerste kwartaal. Het kleinere verlies was vooral te danken aan de lagere dollarkoers waardoor er een afwaarderingswinst kon worden geboekt op de schulden van Versatel. Een grote afschrijving van €217,9 miljoen op goodwill, die in het tweede kwartaal is gedaan, is in de boeken terug te vinden in het eerste kwartaal. Dit leidde tot een verlies in het eerste kwartaal van €302,8 miljoen. Versatel sloot onveranderd op €0,36.

Het beursbedrijf AOT heeft te kampen met het lastige beursklimaat van de afgelopen maanden. Het bedrijf kwam begin juli al met de aankondiging van een reorganisatie en een winstwaarschuwing. Over het eerste halfjaar werd een minimale winst geboekt. Ook in het derde kwartaal is er nog geen teken van herstel. AOT doet geen voorspellingen over de rest van het jaar. De koers daalde 5% naar €1,52.

Monique Harmsen




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 7 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.