De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 7 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  AOT ziet winst verdampen
door huidige beursmalaise

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De aanhoudende moeilijke omstandigheden op de beurzen hebben er voor gezorgd dat het beursbedrijf AOT over de eerste helft van het jaar een minimale winst van €35.000 heeft geboekt tegen een winst van €6,4 miljoen over de eerste helft van 2001. In het tweede kwartaal van dit jaar leed AOT, zoals al eerder aangekondigd, een verlies van €0,5 miljoen.

Bestuursvoorzitter Sasker de Boer van AOT is allerminst gelukkig met de magere resultaten die, zoals het er nu naar uitziet, nog niet snel zullen verbeteren. De handelsresultaten in het derde kwartaal zijn tot nu toe buitengewoon teleurstellend volgens AOT. Daar komt nog bij dat de reorganisatievoorziening van €4,5 miljoen ten laste zal worden gebracht van het derde kwartaal. De positieve effecten van de genomen maatregelen worden pas vanaf het vierde kwartaal van dit jaar merkbaar.

De directie waagt zich vooralsnog niet aan een uitspraak over de rest van het jaar.

Begin juli kondigde AOT een reorganisatie aan om de kosten naar beneden te brengen. AOT stopt met de activiteiten op de optiebeurzen van Chicago en San Francisco en in Nederland zullen arbitrage en optiehandel worden samengevoegd. In totaal verdwijnen er 55 banen. Er werd ook al gewaarschuwd voor tegenvallende resultaten in het tweede kwartaal.

Als gevolg van de onvoorspelbaar fors dalende aandelenkoersen waren de eindbeleggers gedurende het eerste halfjaar van 2002 weinig actief, hierdoor was het volgens AOT erg moeilijk om rendabel te handelen. Marketmakers als AOT, die hun inkomsten halen uit het verschil tussen bied- en laatkoers (de spread), zijn erg afhankelijk van de koersbewegingen en volumes. In de maand juli was er weliswaar sprake van grote koersbewegingen en buitengewone omzetten maar volgens De Boer waren de uitslagen van de aandelenkoersen zo extreem dat dit de handel niet ten goede kwam. "Iedereen wilde tegelijk kopen of verkopen. Het is onder deze omstandigheden erg moeilijk om posities te managen."

De bruto bedrijfsopbrengsten daalden in het eerste halfjaar van €30,9 miljoen in 2001 tot €18,7 miljoen. Door de consolidatie van Binck en de overname van Kweekvijver Holding stegen de kosten in het eerste halfjaar van 2002 met €4,3 miljoen tot €17,6 miljoen. Zonder deze consolidaties zouden de kosten van AOT op hetzelfde niveau als vorig jaar zijn gebleven. Binck liet in het eerste halfjaar een positieve bijdrage aan het resultaat zien.

De buitenlandse activiteiten van AOT lieten een gemengd beeld zien. In Australië werd een positief resultaat behaald. De onlangs aangekondigde sluiten van de activiteiten in de VS verloopt volgens planning.

De nog resterende openstaande posities worden momenteel afgewikkeld. In de rest van Europa ondervond AOT eveneens hinder van de zeer moeilijke marktomstandigheden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 7 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.