De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 7 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Indonesische studenten
in opstand

Van onze redactie

   
 

buitenland JAKARTA - De Indonesische hoofdstad Jakarta was gisteren voor de derde dag op rij het toneel van studentenprotesten. Een commissie van het Indonesische Volkscongres stemde in met een voorstel voor rechtstreekse presidentsverkiezingen, maar voor de studenten gaan de hervormingsplannen niet snel genoeg. Morgen stemt het voltallige Volkscongres over het voorstel waarmee bij instemming de grondwet van 1945 veranderd wordt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
'Tommy' Soeharto (Foto: AP)
De Indonesische bevolking zou dan op zijn vroegst in 2004 naar de stembus kunnen gaan om een president te kiezen. Tot nu toe wordt de president aangewezen door het Volkscongres, dat bestaat uit het parlement en tweehonderd indirect gekozen leden. Naast rechtstreekse verkiezingen eisen de studenten onder meer dat het gedaan is met de zeggenschap van het leger in het Volkscongres. De militairen hebben nu nog 38 zetels in het 700 leden tellende Volkscongres.

Gisteren slaagden de betogers erin de poort van het parlement open te duwen. Toen zij de politie begonnen te bekogelen met plastic flessen en aan hekken begonnen te sjorren, greep de politie in. Met drie waterkanonnen werd de menigte uiteengedreven.

Indonesië sloeg in 1998 een broze weg in naar democratie, na 32 jaar onder het bewind van dictator Soeharto gezucht te hebben. Onder Soeharto wist het leger een prominente rol in de politiek te verwerven en hoewel afgesproken is de rol van het leger te reduceren, is de manier waarop nog onderwerp van discussie. De huidige opzet voorziet in de 38 zetels voor de militairen in het Volkscongres tot 2009.

Tommy

De zoon van oud-dictator Soeharto, Hutomo 'Tommy' Mandala Putra, wordt waarschijnlijk overgeplaatst naar een andere gevangenis. Tommy werd twee weken geleden veroordeeld omdat hij een rechter had laten vermoorden die hem tot achttien maanden cel veroordeeld had voor zwendel. Nu is hij veroordeeld tot vijftien jaar en bevindt hij zich voorlopig in de Cipinang-gevangenis in Jakarta waar hij alleen in een comfortabele cel zit.

Minister van Justitie Yusril Ihza Mahendra liet weten dat Tommy naar de Nusakambangan-gevangenis of naar de Sukamiskin-gevangenis in Bandung op West-Java verhuist. Vooral de Nusakambangan-gevangenis is berucht en staat bekend als het 'Alcatraz van Indonesië'. Het gevangeniseiland op 250 kilometer van Jakarta herbergt sommige van Indonesiës beruchtste criminelen en werd nog door de Nederlanders gebouwd.

Volgens de minister van Justitie zullen Tommy geen speciale privileges worden verleend. Tommy vergaarde tijdens het regime van zijn vader naar schatting 800 miljoen euro op illegale wijze bij elkaar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 7 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.