De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 7 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Irak stelt eisen
aan inspecties

   
 

AMMAN - Irak wil de toelating van VN-wapeninspecteurs koppelen aan opheffing van de sancties die het land sinds 1990 zijn opgelegd door de Verenigde Naties. De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Naji Sabri heeft dit gisteren in de Jordaanse hoofdstad Amman laten weten.

De Verenigde Staten hebben het aanbod direct van de hand gewezen, omdat Irak volgens hen nieuwe wapeninspecties moet toelaten zonder voorwaarden te stellen.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de VN zal Irak laten weten dat de leider van de inspecteurs, de Zweed Hans Blix, naar Bagdad zal gaan, als Irak hem de kans biedt de wapeninspecties te hervatten.

Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal heeft de commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in het Golfgebied, generaal Tommy Franks, het Witte Huis een nieuw plan gepresenteerd voor een invasie van Irak. Hij acht veel minder manschappen nodig dan de 250.000 die eerder zijn genoemd. Franks denkt aan een invasiemacht van 50.000 tot 80.000 militairen.

Oproep

Vooraanstaande Britse geestelijken hebben een verklaring ondertekend waarin de vredesbeweging Pax Christi premier Tony Blair oproept niet deel te nemen aan militaire acties tegen Irak zonder goedkeuring van de Verenigde Naties.

De verklaring die bij de ambtswoning van premier Blair werd achtergelaten is door enkele duizenden mensen ondertekend, onder wie de binnenkort te inaugureren aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams. Ook de anglicaanse bisschoppen John Perry en Peter Price, de rooms-katholieke bisschoppen Malcolm McMahon, Thomas McMahon en Edwin Regan, alsmede vertegenwoordigers van baptisten, presbyterianen, quakers en methodisten hebben hun handtekening onder de verklaring gezet.

Blair zegt dat een militair optreden tegen Saddam Hoessein onvermijdelijk kan zijn door de dreiging van vermeende chemische en biologische wapenvoorraden van Irak.

Volgens een maandag gepubliceerde opiniepeiling is ongeveer de helft van de Britse bevolking tegen deelname aan een militaire aanval op Irak.

(Reuters/DPA/AP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 7 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.