De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 7 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Studenten huisvesten
in lege kantoorpanden'

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - GroenLinks wil leegstaande kantoorpanden gebruiken om studenten te huisvesten. Het Kamerlid Van Gent vindt het te gek voor woorden dat makelaars veel bedrijfspanden aan de straatstenen niet kwijt kunnen, terwijl een grote groep studenten helemaal geen kamer kan vinden.

Zo'n vier miljoen vierkante meter kantoorruimte staat op dit moment leeg. Van Gent heeft ministers Kamp (Volkshuisvesting) en Heinsbroek (Economische Zaken) gevraagd samen met de gemeenten op zoek te gaan naar leegstaande panden en deze geschikt te maken voor studentenhuisvesting.

GroenLinks wil verder dat de bouwplannen voor nieuwe kantoren en bedrijven even in de koelkast blijven. Van Gent vindt bouwen voor de leegstand dom. Ook moet de schaarse open ruimte in Nederland niet onnodig opgeofferd worden.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is enthousiast over het voorstel van GroenLinks om de vele leegstaande kantoorpanden om te bouwen tot studentenflats. "Als dat technisch en financieel mogelijk is, dan kunnen wij alleen maar positief zijn over dit plan. De noodklok luidt bij ons al heel lang over het nijpende tekort. Dit jaar is de nood zelfs erger dan voorgaande jaren: in de studentensteden Amsterdam en Utrecht ligt de wachttijd voor een flatje tussen de twee en de zes jaar. En dan heb je eigenlijk nog niets", aldus LSVb-voorzitster Noortje van der Meij.

In Amsterdam wordt inmiddels creatief gedacht om het huisvestingstekort te bestrijden. Zo wordt een voormalige zusterflat omgebouwd, en denkt men zelfs aan het ombouwen van leegstaande asielzoekerscentra of de nog vrij komende Bijlmerbajes.

De LSVb vindt echter dat niet alleen gekeken moet worden naar welke leegstaande gebouwen eventueel kunnen worden omgetoverd tot studentenflats, maar dat de regelgeving omtrent verhuur op de schop moet. Een woordvoerder verduidelijkt: "Het verhuren van kamers moet voor particulieren gemakkelijker worden gemaakt, zonder allerlei financiële rompslomp. Daarnaast moeten de huursubsidieregels versoepeld worden. Ook de doorstroming moet tegen het licht worden gehouden. Veel afgestudeerden houden na de studie de relatief goedkope studentenkamers bezet. Daar moet paal en perk aan worden gesteld."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 7 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.