De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 7 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Orkestleider Tata Mirando
door familie dood verklaard

door Harrie Nijen Twilhaar

   
 

door Harrie Nijen Twilhaar ARNHEM - De 68-jarige Tata Mirando, leider van het wereldbefaamde zigeunerorkest, loopt al ruim 250.000 euro mis aan optredens doordat veel impresario's, boekingsbureaus en schouwburgdirecteuren denken dat de artistieke zigeuner niet meer leeft. De orkestleider wordt al geruime tijd stelselmatig bedreigd door een familielid die hem op bizarre wijze probeert dood te verklaren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
De leider van het wereldberoemde zigeunerorkest, Tata Mirando, hier samen met zijn kleindochter Yoummee Weis.
Het familielid, een ex-muzikant van het zigeunerorkest, stuurde onlangs lijkschouwers naar de woning van Tata Mirando in Arnhem die mededeelden dat ze het stoffelijk overschot van de orkestleider kwamen halen.

De bedreigingen begonnen toen de orkestleider het familielid uit zijn orkest had gezet omdat de muzikant volgens Mirando structureel te laat kwam, er onverzorgd uit zag en zich erg onprofessioneel opstelde. "Wij zijn een toporkest en kunnen dit gedrag niet permitteren", zegt Mirando die inmiddels zijn toevlucht voor optredens naar het buitenland heeft gezocht. "Ik word dood verklaard, maar ben springlevend."

Grafkrans

De aantijgingen en bedreigingen houden volgens Mirando maar niet op. Zo werd zijn auto met een afbijtmiddel overgoten en daarnaast trof de zigeuner een grafkrans bij zijn voordeur aan met daarop de lugubere tekst: 'Lange leve de dood, maar jij zult niet lang leven want Adolf Hitler zal je nog vergassen'.

"Ik heb de grafkrans als bewijs meegenomen naar het politiebureau en toen ontdekten we dat er onder de letters van het lint de naam van iemand anders stond. Waarschijnlijk is de krans op een kerkhof gestolen", zegt Mirando.

Mirando, die begin dit jaar met zijn orkest op de bruiloft van prinses Máxima en prins Willem-Alexander heeft gespeeld, werd ter gelegenheid hiervan op paleis Noordeinde koninklijk onderscheiden.

De zigeuner ondervindt door de talloze bedreigingen momenteel veel lichamelijke klachten. "Ik heb al twee hartinfarcten gehad en mijn vrouw heeft ernstige migraineaanvallen. Deze terreur moet een keer ophouden", aldus de orkestleider.

Volgens politiewoordvoerder Jos Rouwen gaat het om een familievete waarbij ook de naam van het orkest te pas en te onpas wordt misbruikt. "Binnen de familie is al jarenlang ruzie aan de gang."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 7 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.