De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 7 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Wolkbreuk door stijging
van temperatuur

door Ernst Nordholt

   
 

door Ernst Nordholt AMSTERDAM - De extreme regenval gisteren in ons land heeft volgens het KNMI alles te maken met de stijging van de gemiddelde temperatuur. Uit de statistieken van het KNMI blijkt dat het in de eerste zes maanden van dit jaar ruim een graad warmer was dan normaal.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
De extreme regenval gisteren in ons land heeft volgens het KNMI alles te maken met de stijging van de gemiddelde temperatuur. (Foto: Anko Stoffels)
"Bij een stijging van de gemiddelde temperatuur met 1 graad neemt statistisch gezien de regenval bij zware buien toe met 10 procent. Het past in een beeld van een warmer wordende wereld dat dit soort extreme regenval in de toekomst frequenter zal optreden", zegt weervrouw Monique Somers.

Volgens Somers zijn er de laatste vijftig jaar steeds meer extreme weersituaties waargenomen. Zij verwacht dat de trend doorzet.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (350x446, 39kb)
Hoopvol speurt een kampeerder van onder zijn paraplu naar een opklaring tussen de donkere wolken. Vergeefs: de tenten bleven nergens droog.
Overigens is er elk jaar wel eens sprake van een wolkbreuk. Wanneer er weinig wind staat en buien lange tijd boven hetzelfde gebied blijven hangen, kan er plaatselijk zeer veel regen vallen. Het zijn typische zomerverschijnselen, zo meent de weervrouw.

Als in een tijdsbestek van vijf minuten meer dan 10 millimeter regen valt, of in een uur meer dan 25 millimeter, spreken meteorologen van een wolkbreuk.

Hagel

Nederland maakte dat gisteren mee toen een complex van 'traag trekkende buien' van noord naar zuid over ons land trok. Buien met enorm veel water erin, hagel ook die zich in een tergend langzaam tempo zuidwaarts verplaatsten.

Met als gevolg kolkende riolen, borrelende afvoerputjes, auto's die tot hun assen in het water stonden, snelwegen die beter bevaarbaar dan berijdbaar waren... Ondergelopen kassen, onder de waterlast bezwijkende daken. Ronddrijvende putdeksels en kampeerders en gemalen die overuren maken.

Hilversum liep letterlijk en figuurlijk onder. Rond half vier 's ochtends begon het bij politie en brandweer meldingen te regenen van ondergelopen kelders en bedrijven. In het laatste geval vooral via de alarminstallaties, die elke beweging detecteren dus ook die van binnenstromend water.

Een politiewoordvoerder meldde onthutst dat het water twintig centimeter hoog in de straten stond. Auto's liepen erin vast.

Weerbureau HWS stelde speciaal voor deze krant een overzicht samen van de gebieden die het meest getroffen werden door de oer-Hollandse moesson. Behalve Hilversum kreeg ook Leeuwarden en omstreken het voor zijn kiezen.

Ten zuidoosten van Leeuwarden viel in de periode van maandagochtend tot dinsdagochtend 10 uur tussen de 60 en 80 millimeter (Eernewoude). De inwoners van Nieuw-Beerta (Oost-Groningen) moeten ook een moment aan de zondvloed hebben gedacht met 40 tot 60 millimeter. Een 'cluster' van buien zorgde daar voor een plaatselijke neerslagpiek. Ook verspreid over de Zeeuwse eilanden was dat op sommige plekken het geval (Westdorpe 88,3 millimeter).

Record

Meteoconsult waarschuwde voor gevaarlijke situaties in de ochtendspits als gevolg van het vele water op de weg. Dat auto's zich bij extreme regenval kunnen gaan gedragen als rubberboten realiseerde een vrachtwagenchauffeur bij op de A20 zich te laat. Het immense gevaarte kreeg last van aquaplaning door de waterfilm onder de banden en sloeg om. Chaos rond Rotterdam was het gevolg.

Het Hoogheemraadschap Delfland zette dinsdagmorgen alle gemalen in werking en plaatste noodpompen. In de polder tussen 's Gravezande en Hoek van Holland staat het water heel hoog. Vorig jaar kampte het kassengebied in het Westland ook al met zware wateroverlast door regen.

Ook Friesland zette, uitzonderlijk voor augustus, de gemalen in werking. Op Vlieland moesten kampeerders hun tenten en caravans verlaten omdat de brandweer hun camping moest droogpompen.

Roosendaal had maandagavond al te maken met een extreme hoeveelheid neerslag. Daar viel in anderhalf uur tijd 97 millimeter regen.

Het eeuwrecord van regen in Nederland staat nog altijd genoteerd voor Voorthuizen. Daar viel in 1948 in korte tijd 208 millimeter regen.

Voor de komende dagen wordt geen extreme neerslag meer verwacht. De zon laat zich slechts af en toe zien...




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 7 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.