De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 7 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Connexxion wil extra
geld van overheid

Van onze financiële redactie

   
 

HILVERSUM - Busbedrijf Connexxion wil tegen alle afspraken in een extra financiële bijdrage van de overheid, zodat het bedrijf meer kan investeren. Het bedrijf zou zelf de broek moeten ophouden, maar dat lukt niet.

Connexxion is voor een groot deel afhankelijk van overheidsgeld. Het busbedrijf krijgt echter jaarlijks minder terwijl de kosten hard oplopen.

"Het geld willen we niet alleen gebruiken voor de vervanging van de vloot van 3000 bussen, maar ook voor nieuwe initiatieven", zegt bestuursvoorzitter Klaas Westdijk.

Een daarvan is het versturen van sms'jes waarop de reiziger kan zien wanneer de bus komt. "Uit ons onderzoek blijkt dat de reiziger veel waarde hecht aan een betere informatievoorziening."

Ontslagen

De aanvraag voor vers overheidsgeld komt enkele maanden na de aankondiging van een nieuwe reorganisatieronde. Dit jaar zal het openbaarvervoerbedrijf wederom verlies lijden. Vorig jaar boekte Connexxion al een verlies van €20,2 miljoen. Dit jaar zal dat ongeveer even hoog uitkomen. "Er is maar een oplossing en dat is snijden in de kosten", verdedigt Westdijk de nieuwste ronde van reorganisaties. Hij liet doorschemeren dat op een moment de rek eruit is.

Connexxion is de grootste streekvervoerder in ons land en heeft volgens eigen zeggen 60 procent van het streekvervoer in handen. Dagelijks vervoert het bedrijf 1 miljoen reizigers; dat is vergelijkbaar met het aantal dat de Nederlandse Spoorwegen bedient. Bij het bedrijf werken ruim 12.000 mensen. De aandelen zijn in handen van de staat.

De busvervoerder kondigde een paar maanden geleden aan 370 banen te schrappen en werkmaatschappijen te reorganiseren. Van die 370 moeten er 176 het bedrijf ook echt verlaten. De ontslagen vallen vooral op de kantoren. Buschauffeurs blijven buiten schot. De nieuwe reorganisatie moet begin 2003 zijn afgerond.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 7 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.