De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 5 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ondanks oorlog bezuinigt
Israël mogelijk op Defensie

   
 

TEL AVIV - Het Israëlische kabinet heeft met een kleine meerderheid (14 tegen 12) besloten het begrotingsvoorstel voor 2003 goed te keuren. Een pijnlijk plan, dat keihard ingrijpt in de Israëlische maatschappij en waarvan nog afgewacht moet worden of het door de Knesset komt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
De Israelische premier Sjaron ,,moet nog zien of Shalom zo veel van het Defensiebudget zal weten af te halen". (Foto: REUTERS)
Minister van Financiën, Silvan Shalom, heeft weinig vrienden op het moment. Zo'n beetje het hele land valt over de minister heen die het heeft gewaagd om een begrotingsplan voor 2003 op te stellen waarin 8,7 miljard shekel (ruim €1,8 miljard) wordt bezuinigd. Belangrijkste 'slachtoffers' zijn heilige huisjes als Defensie (min €6,4 miljoen) en de sociale uitkeringen (min €5,3 miljoen).

Volgens de om de begrotingsplannen opgestapte rechtse minister zonder portefeuille David Levy (Gesherpartij) zijn de ideeën van Shalom ,,een sociale ramp, onze maatschappij krijgt een lelijk gezicht". De krant Yediot Aharonot spreekt over ,,een complete oorlog tegen de armen en niet tegen armoede". Yediot wijst erop dat de bezuinigingen in de sociale sfeer op 25% uitkomen.

In deze strijd toont premier Ariel Sjaron zich ook een 'havik'. Israëli's die drie keer een aangeboden baan weigeren verliezen wat hem betreft hun uitkering. Hij wil ook de vaak illegaal verblijvende buitenlanders hard aanpakken. ,,Het kan niet zo zijn dat er 270.000 Israëli's zonder baan zitten, terwijl er 300.000 buitenlanders hier werken", aldus de premier.

Meer moeite heeft oud-generaal Sjaron, die volgens de minister van Financiën volledig achter zijn begrotingsplan staat, met de bezuinigingen op Defensie. Hij liet doorschemeren ,,dat hij nog moet zien of Shalom zo veel van het Defensiebudget zal weten af te halen".

Nu is het in Israël traditie dat een begroting met veel problemen wordt behandeld. Het stuk hoeft pas in de winter definitief door de Knesset te worden goedgekeurd dus er is ruimte genoeg voor pogingen om Shalom te beïnvloeden. Probleem is echter dat er weinig ruimte meer is voor de gebruikelijke douceurtjes. De nu al bijna twee jaar durende Palestijnse opstand heeft niet alleen de Palestijnse economie lamgelegd, maar kost ook Israël handen vol met geld. Volgens Financiën is de schade tot nu toe 50 miljard shekel (rond de €10 miljard). Daarnaast doet de internationale val van hightech industrie het land geen goed.

De krant Maariv is een van de weinigen die het voor de geplaagde Shalom opneemt. Het dagblad meent dat de Israëlische bevolking in de afgelopen twintig jaar is verwend. Dat kon omdat een aantal economische hervormingen vruchten afwierp en de defensiebudgetten vanwege de detente met de Palestijnen naar beneden konden. Aan die tijd is nu een einde gekomen en Shalom is de boodschapper die het nare nieuws brengt: "Wij zijn in oorlog, de economie staat op zijn kop en bezuinigingen zijn onontkoombaar om de situatie te stabiliseren."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 5 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.