De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 5 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  BT Ignite profiteert van
problemen concurrenten

   
 

AMSTERDAM - Het omvallen van het netwerkbedrijf KPNQwest en de financiële problemen bij het Amerikaanse netwerkconcern Worldcom legt het telecomconcern BT Group geen windeieren. "We hebben er de afgelopen weken een aanzienlijk aantal klanten bij gekregen, goed voor enkele tientallen miljoenen euro's omzet.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
TIM SMART ... groeien sneller dan de markt ....
Dat aantal zal beslist de komende tijd nog sterk kunnen groeien", zegt Tim Smart, president global business van BT Ignite, het dochterbedrijf van BT dat zich bezighoudt met het pan-Europese dataverkeer. "We hebben het nog niet meegemaakt dat klanten hun oude contracten bij onze concurrenten opzegden, maar er wordt wel steeds kritischer gekeken naar verlenging van die contracten. Dat leidt tot een toenemend aantal overstapjes naar ons", vervolgt hij.

Tot zijn klantenkring rekent Smart vooral de middelgrote- en grote internationaal opererende ondernemingen. In totaal zijn dat er buiten Engeland nu al meer dan 40.000. Financiële instellingen, chemieconcerns, autofabrikanten, voedingsmiddelenproducenten, je kunt het niet zo gek verzinnen of BT Ignite heeft ze wel als klant.

In totaal heeft de onderneming in Europa zo'n 60.000 kilometer (waarvan 2.000 in Nederland) glasvezel in de grond liggen voor het dataverkeer tussen die bedrijven, hun dochterondernemingen en de buitenwereld. Dat is aanzienlijk meer dan de 25.000 kilometer waarop het failliete KPNQwest kon bogen.

Maar winst wordt er niet mee gemaakt, moet Smart toegeven. Dat zal pas aan het eind van het lopende boekjaar (dat eind maart wordt afgesloten) het geval zijn. De eerste aanzet is echter al gegeven met de zwarte cijfers waarmee BT Ignite in Ierland schrijft. België en Nederland zullen eind dit jaar volgen. "We liggen op schema", verzekert Michel de Coster, vice president Benelux. "Naast terugdringen van de kosten moeten we het vooral hebben van vergroting van de omzet. Die zal dit jaar met dubbele cijfers kunnen groeien. Het marktaandeel van 10%, dat BT Ignite nu heeft, zal daardoor verder toenemen."

Dat BT Ignite het zoveel beter doet dan zijn concurrenten komt volgens Smart vooral door het feit dat het concern al vroeg is begonnen met de aanleg van een netwerk. "Ons netwerk is, op een paar kleine details na, klaar. Dat was ook de reden dat we niets zagen in overname van het gehele netwerk van KPNQwest. We hebben wel gekeken of er misschien stukjes daarvan interessant voor ons konden zijn, maar dat heeft niets opgeleverd.

Een netwerk dat af is betekent wel dat er niet meer fors in geïnvesteerd hoeft te worden. Investeren doe je vooral in het onderhoud, maar dat is relatief erg goedkoop. Dat zie je dan ook in het teruglopen van onze investeringen. Die bedroegen het afgelopen kwartaal nog maar £94 miljoen, dat was £48 miljoen minder dan vorig jaar. Na de daling met 60% vorig jaar kan het investeringsniveau dit jaar met nog eens 40% dalen."

Ooit werd er door BT-top gesproken over een beursgang van diverse onderdelen van het concern, waaronder Ignite. Bij zijn aantreden begin dit jaar haalde de nieuwe topman Ben Verwaayen echter meteen een streep door dat soort ideeën. Alle energie moest gericht zijn op het omvormen van het vrij logge, vaak klantonvriendelijke, BT-concern in een dynamisch winstgevend bedrijf, dat de klant weer als koning in het vaandel had, besliste hij. Bij de publicatie van de kwartaalcijfers zei Verwaayen al een flink eind op de goede weg te zijn. "Een beursgang van bijvoorbeeld Ignite is dan ook niet nodig. En wat ons betreft blijft dat zo", zegt Smart.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 5 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.