De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 5 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Taiwan overvalt Peking
met referendum-plan

Van onze correspondent

   
 

PEKING - China, dat worstelt met een nieuwe generatie politici, heeft gisteren niet gereageerd op de gewaagde oproep voor onafhankelijkheid van de Taiwanese president Chen Shui-bian. In zijn meest radicale opmerking sinds zijn aanstelling als president, twee jaar geleden, verklaarde Chen zaterdag dat Taiwan en China in feite twee verschillende landen waren, en dat hij voorstander was van een referendum over onafhankelijkheid van Taiwan.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken volstond gisteren met te verwijzen naar het speciale Taiwan-bureau van de regering, en met herhaling van het Eén-China-beleid dat Peking al sinds jaar en dag naleeft. Pro-Pekingkranten in Hongkong haalden ambtenaren aan die verklaarden dat "Chen niet met vuur moest spelen" en "China niet naar een catastrofe moest leiden".

Officiële reacties van de overheid en de staatspers bleven uit wegens vergaderingen die de topleiders op dit moment in de badplaats Beidaihe houden, meenden analisten. President Jiang Zemin, voor wie de hereniging met Taiwan een topprioriteit is, is samen met andere leiders in het streng bewaakte vakantieoord op drie uur rijden van Peking voor vergaderingen over een herverdeling van de macht aan de top.

Experts in Taiwan verklaarden dat Chen het tijdstip had uitgekozen om de leiders in Peking te dwingen een dialoog met Taipei aan te gaan. China weigert een direct gesprek met Chen aan te gaan, ondanks het feit dat de leider van het eiland ontelbare concessies heeft gedaan en zich de afgelopen jaren welwillend heeft opgesteld. Hoewel critici bezorgd zijn over mogelijke militaire consequenties, geloven anderen dat uitdagende woorden de dialoog misschien eindelijk op gang helpen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 5 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.