De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 5 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  VN-wapeninspecteur:
valse hoop uit Irak

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - Het hoofd van de VN-wapeninspecteurs Hans Blix zal alleen naar Bagdad afreizen als Irak vooraf akkoord gaat met hervatting van de wapeninspecties. Irak nodigde Blix afgelopen donderdag onverwacht uit voor 'technische gesprekken', die zouden moeten leiden tot hervatting van de inspecties.

Blix verklaarde gisteren in de Arabische krant al-Hayat dat hij nu niet op de uitnodiging van Bagdad in wil gaan, omdat volgens hem de situatie alleen nog verder zal verslechteren als zijn gesprekken in Irak zouden mislukken. "We moeten geen valse hoop wekken", aldus het hoofd van Unmovic, die overigens wel voorstelt een VN-functionaris naar Bagdad te sturen.

Onvoorwaardelijke terugkeer van VN-wapeninspecteurs naar Irak is de belangrijkste eis van de VN-Veiligheidsraad en Washington. Volgens de VS heeft Irak een arsenaal aan massavernietigingswapens opgebouwd, sinds in 1998 de VN-wapeninspecteurs het land werden uitgezet.

De Irakese uitnodiging aan Blix vorige week heeft in de wereld tot verdeelde reacties geleid. Terwijl Rusland en Frankrijk zeer positief reageerden, waren de VS, Groot-Brittannië en de VN afwijzend. Amerika beschuldigde Saddam Hoessein ervan "spelletjes te spelen" om de NAVO-bondgenoten tegen elkaar uit te spelen. Ook landen in het Midden-Oosten zien Amerikaanse interventie niet zitten. Saoedi-Arabië, Iran en Oman zijn tegen.

In Washington en Londen gonst het momenteel van de geruchten dat de VS "binnen enkele weken" Irak de oorlog zullen verklaren. De Britse zondagkrant The Observer schreef gisteren dat de VS deze winter tot de aanval op Irak zullen overgaan. Volgens de krant zouden de Amerikaanse en Britse regeringen het oneens zijn over de wijze waarop Bush zijn grote vijand Saddam ten val wil brengen.

Londen vindt het verdrijven van Saddam Hoessein onvoldoende reden voor een grootscheepse aanval en wil ook weten wat er na diens verdrijving moet gebeuren in Irak, waar dan een grote troepenmacht de stabiliteit moet garanderen. De NAVO-bondgenoten voelen weinig voor deelname of financiële ondersteuning van een dergelijke onderneming. Dus de VS zullen zelf de kosten moeten dragen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 5 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.