De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 5 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Veel doden bij nieuwe
Hamas-aanslag

   
 

JERUZALEM - Bij een tweede bloedige Hamas-aanslag in vier dagen tijd zijn gisteren negen doden gevallen toen een bus werd opgeblazen. In lijnbus 361, die van de noordelijke kustplaats Haifa naar Safed op weg was, zaten veel soldaten die op weg waren naar hun basis na het weekendverlof. Later op de dag kwamen bij een schietpartij net buiten de Oude Stad in Jeruzalem nog eens drie mensen, inclusief de Palestijnse dader, om.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Leden van een joods-orthodoxe bergingsploeg buigen zich over het stoffelijk overschot van de Palestijnse jongeman, die gisteren in Oost-Jeruzalem het vuur had geopend op Israëli's en zelf werd doodgeschoten door politieagenten. In de schietpartij kwamen ook een Israëlische veiligheidsagent en een Palestijnse omstander om. (Foto: AP)
Premier Sjaron kondigde aan gesprekken met Palestijnse afgevaardigden die voor de komende dagen gepland stonden, voorlopig uit te stellen. Er zou gesproken worden over veiligheidsmaatregelen en het verlichten van het uitgaansverbod voor Palestijnen dat geldt op de Westoever.

Op de plek van de aanslag, een parkeerplaats nabij het voor joden heilige graf van rabbijn Simeon Bar Yohai, was het drama onbeschrijflijk. Meters in de omtrek lagen volgens een brandweerman verminkte lichamen, kapotte legeruniformen en tassen.

De aanslag werd opgeëist door de militante moslimorganisatie Hamas. De terreurbeweging was ook al verantwoordelijk voor de aanslag afgelopen woensdag op de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem, waarbij zeven doden te betreuren waren.

Enkele uren na de aanslag bij Safed opende een 19-jarige Palestijn bij de Damascuspoort in Jeruzalem het vuur op een auto van de Israëlische telefoonmaatschappij Bezeq.

Volgens de Israëlische politie schoot hij een inzittende dood en raakte de chauffeur zwaargewond. In het daarop volgende vuurgevecht met de politie werden de dader en een Palestijnse voorbijganger gedood.

Hamas is een hernieuwd aanslagenoffensief begonnen nadat ruim een week geleden hun leider Salah Sjehada in zijn slaap werd gedood met een zware bom. Daarbij kwamen ook dertien onschuldige Palestijnen om. Israël heeft inmiddels toegegeven dat het de actie had uitgesteld als men had geweten dat zich zoveel onschuldigen in het huis hadden bevonden.

President Bush liet weten "diepbedroefd" te zijn over de aanslag van zondag. "In het belang van de menselijkheid, in het belang van de Palestijnen die lijden, in het belang van de Israëli's die worden aangevallen, moeten we de terreur stoppen", zei de Amerikaanse president.

De aanslag werd veroordeeld door de Palestijnse Autoriteit, maar die beschuldigde tegelijkertijd Sjaron van 'oorlogsmisdaden'. De PA doelt daarmee op de massale opsluiting van verdachten, het vernielen van huizen van zelfmoordenaars en het uitgaansverbod voor Palestijnen. Ook dit weekend werden op de Westoever weer huizen van zelfmoordterroristen en van hun naasten opgeblazen, in totaal negen stuks.

(AP/Reuters/AFP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 5 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.