De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 5 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Alles gaat mis bij
noodopvang in Amsterdam

   
 

AMSTERDAM - De eerste opnames van psychiatrische patiënten bij de net geopende eerstehulppost in Amsterdam zijn niet goed gegaan. Een man is op de eerste avond met handboeien aan stoelen vastgeketend, omdat hij niet meteen onderzocht kon worden door psychiaters en er geen bed beschikbaar was.

De crisispost draait sinds maandag proef en is bedoeld voor mensen die in hoge psychische nood verkeren, maar niets strafbaars hebben gedaan. Tot nu toe kwamen deze mensen in de cel terecht, totdat verdere opvang geregeld was.

Sinds deze week hoeft dat niet meer. De politie kan de mensen zeven dagen per week, 24 uur per dag naar de crisispost brengen voor de eerste acute opvang.

Slecht voorbereid

"Op de eerste dag is er van alles fout gegaan", geeft verantwoordelijk wethouder H. Belliot toe. De psychiaters en verpleegkundigen van de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) en de GG en GD, die de eerstehulppost bemannen, waren niet goed voorbereid. Maar het grootste probleem was een tekort aan bedden, aldus Belliot.

Na crisisoverleg met de politietop, de GGZ, de GG en GD en de Jellinek heeft Belliot de garantie gekregen dat er vanaf vrijdag constant enkele bedden vrij zijn voor noodopvang. In principe heeft Amsterdam al acht bedden beschikbaar voor tijdelijke opvang van psychiatrische patiënten. Maar die bleken deze week toch bezet te zijn.

De eerstehulppost moet het werk van de politie ontlasten. In de hoofdstad lopen naar schatting 2000 verwarde mensen rond, die vaak in de cel terecht kwamen. Soms zaten mensen volgens Belliot tien dagen vast. "De politie kan die cellen beter gebruiken waar ze voor bedoeld zijn: boeven", zegt ze.

(ANP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 5 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.