De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 5 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Heinsbroek wil nu
al lastenverlichting

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Het kabinet-Balkenende en regeringspartijen VVD en CDA zijn onaangenaam verrast door het pleidooi van LPF-minister Heinsbroek (Economische Zaken) om geheel in strijd met de afspraken in het regeerakkoord nu al lastenverlichting aan te kondigen.

Minister Hoogervorst, die op Financiën verantwoordelijk is voor het begrotingsbeleid, noemt de actie van zijn LPF-collega ,,niet chique".

Premier Balkenende, die geen olie op het vuur wil gooien en niet zit te wachten op een volgende rel in het kabinet, liet gisteren vanaf zijn vakantieadres weten dat ,,het regeerakkoord de leidraad moet blijven van het regeringsbeleid". Binnen die kaders valt er wat hem betreft over alles te praten.

Kwartje van Kok

Heinsbroek wil voor 2,5 miljard euro aan lastenverlichtende maatregelen versneld doorvoeren. Het gaat om teruggave van het 'kwartje van Kok', het afschaffen van de onroerendezaakbelasting en het verlagen van de werkgeverspremies. De lastenverlichting heeft het kabinet-Balkenende pas voor 2004 en 2005 op de agenda staan, omdat eerst de overheidsfinanciën op orde moeten zijn. Het kabinet wil voorkomen dat er een begrotingstekort ontstaat.

Heinsbroek maakte zijn voornemens eind vorige week in een brief bekend aan zijn collega-ministers, die vrijwel allemaal op vakantie zijn en het nieuws derhalve afgelopen zaterdag in de Volkskrant moesten lezen.

Coalitiepartners CDA en VVD zijn op zijn zachtst gezegd niet te spreken over de voorstellen van Heinsbroek. Het CDA-Kamerlid De Haan spreekt van een ,,tactische blunder" en vindt dat het ,,speelkwartier binnenkort afgelopen moet zijn". Het VVD-Kamerlid Van Beek noemt de uitspraken ,,erg onverstandig". Bovendien vinden de liberalen dat Heinsbroek het ,,niet kan maken" om al na anderhalve week het regeerakkoord op dit essentiële punt te willen openbreken.

Het CDA-Kamerlid De Haan vindt het ongewone optreden van de opvallende LPF'er ,,persoonlijk wel amusant", maar hij vreest dat het ,,politiek niet stabiliserend werkt."

Open politiek

Volgens Heinsbroek morrelt hij niet aan het akkoord, maar is het een kwestie van ,,interpreteren". Met die afspraken moet niet ,,star" worden omgegaan, meent hij. ,,Wat Fortuyn wilde, en dat wil ik ook, is open politiek. Dit soort dingen moet gewoon gezegd kunnen worden. Ik heb het idee dat er een redelijk breed maatschappelijk draagvlak is voor wat ik zeg", aldus Heinsbroek. De LPF-bewindsman denkt dat het consumentenvertrouwen snel moet worden hersteld en dat daardoor de economie weer zal aantrekken.

CDA'er De Haan constateert dat de visie van Heinsbroek op de economie bovendien is ,,verouderd". ,,Als Nederland alléén de economie een oppepper geeft, dan profiteren andere landen, want een groot deel ebt gewoon weg naar het buitenland. Het Keynesianisme van Heinsbroek wordt door de gewone economen vandaag de dag niet meer gedeeld." Ook oppositiepartij PvdA is ,,verbaasd" over het nieuwe geluid van Heinsbroek en financieel woordvoerder Crone twijfelt eveneens over de methode.

Alleen de LPF-fractie in de Tweede Kamer staat volledig achter het plan van Heinsbroek.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 5 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.