De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 2 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wall Street somber
   
 

NEW YORK - Beurskoersen in New York daalden gisteren scherp. Beleggers zijn ongerust over de stand van de Amerikaanse economie. Gisteren werden macro-cijfers bekend waaruit blijkt dat het economisch herstel langzamer gaat dan verwacht.

De toonaangevende Dow Jones-index sloot 2,6% lager op 8506,62 punten. De technologiegedreven Nasdaq raakte 3,6% kwijt op 1280,26 punten.

De daling van de inkoopmanagersindex was de grootste teleurstelling. De index daalde van 56,2 tot 50,5. Economen hadden een veel lichtere daling tot 55 punten verwacht. De index geldt als een belangrijke graadmeter voor de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie. Een stand boven de 50 duidt op een toename van de productie.

Daarbovenop werd bekend dat het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen 20.000 hoger uitkwam dan vorige week. Ook cijfers uit de bouwsector vielen tegen. De bouwuitgaven daalden in juni met 2,2% op maandbasis, terwijl de markt op een stijging met 0,3% had gerekend.

De koersdalingen werden aangevoerd door het aandeel ExxonMobil. De oliemaatschappij kwam met teleurstellende cijfers naar buiten. ExxonMobil boekte in het tweede kwartaal een winst van $2,6 miljard tegen $4,5 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Het aandeel verloor 8,5% op $33,65.

Cisco verloor 8,3% op $12,10. Onder grote belangstelling: er werden 132 miljoen stukken verhandeld. Er speelden geruchten dat topman John Chambers op heel korte termijn zijn vertrek aankondigt.

Slecht nieuws was er ook van softwarebedrijf Adobe dat zijn omzetverwachting voor het derde kwartaal verlaagde na zwakke verkopen in juli. Volgens de nieuwe prognose zal de omzet het derde kwartaal met 9% dalen ten opzichte van het vorige kwartaal. Op de beurs duikelde het aandeel Adobe zo'n 30% tot $16,83.

Hier en daar was er ook nieuws dat positief werd uitgelegd. De niet onverwachte arrestatie van twee WorldCom-bestuurders, waaronder het financiële brein Scott Sullivan, kon beleggers een beetje opbeuren. Het aandeel WorldCom pakte 2 cent op $0,15.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 2 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.