AMSTERDAM - Borsthaar kan niet meer. Het is uit, passé, geweest. De laatste jaren wordt het modebeeld bepaald door gladde mannen. Op de stranden van Zandvoort, Bloemendaal en Scheveningen deze zomer geen harige benen, ruggen of borst, maar onbedekte, liefst stevig in het oog springende spierpartijen. Laser- en ontharingsklinieken blijken, zo werd gisteren gemeld, over een toenemend aantal mannen in hun klantenkring te beschikken. Maar wat is er gebeurd met het échte mannenwerk? Wat is er mis met de George Clooney's, Nicholas Cages en Jon Bon Jovi's?
"Kaalgeschoren mannen, gatverdamme", zegt de 35-jarige Marjori uit Heemstede. "Mannen moeten gewoon man zijn, dus af en toe onder de douche gestuurd worden en zo nu en dan het scheermes in de nek zetten. Dat moeten ze niet zélf bedenken! Nee hoor, geef mij maar een gewone vent", reageert ze op de door schoonheidscentra gesignaleerde trend. "Wat overigens niet wil zeggen dat ik geen gladde man leuk zou kunnen vinden. Je wordt verliefd op iemand. Met of zonder haar. Ik zou echter ontzettend afknappen als ik zou merken dat-ie zich in een kliniek zou laten waxen of laseren."
Zoveel vrouwen zoveel meningen. Haar 38-jarige collega Joan uit Laren vindt harige mannen per definitie afschrikwekkend: "Afgrijselijk zelfs. Voor mij geen George Clooney-type. Ik knap al af op armharen of erger: haren op handen. Gladde mannen zijn overigens al jaren de trend. Ik kan mij daar bijzonder goed in vinden. Vrouwen ontdoen zich toch ook van lichaamsbeharing. Mannen gaan wat dat betreft steeds meer op vrouwen lijken. Dat vind ik prima."
Verschrikkelijk vindt Joan het als mannen alleen hun rug en schouders doen. "Dan zie je zo'n rand. Dat staat helemaal belachelijk. Nee hoor, als je dan toch gaat ontharen, doe het dan goed. Waar trek je anders de grens? Helemaal kaal hoeft trouwens ook weer niet. Geen smoothie voor mij. Die halen alles weg. Ook schaamhaar dus. Dat mag van mij blijven zitten", zegt ze lachend."
Lasertechnieken
Gisteren meldde directeur Erwin Kettman van Laser Aesthetic, een bedrijf met vijf vestigingen door het gehele land, de laatste jaren een stijging te hebben waargenomen in het aantal mannen dat zich laat ontharen met behulp van lasertechnieken. Ook volgens de Bergman Kliniek in Bilthoven voor Esthetische en Plastische Chirurgie is er sprake van een merkbare toename in het aantal mannen dat zich laat ontharen. Volgens medewerkster Patricia komen de meesten voor een behandeling van de rug en de schouders. "Maar ook voor het verwijderen van borstharen is sprake van een stijgend aantal patiënten. Evenals voor het ontharen van de buik." Een goede zaak natuurlijk die trend van gladde mannen, vindt ze. "Voor de kliniek dan. Maar persoonlijk vind ik dat er best een beetje haar mag blijven zitten op die borstkas. Geen bosaap natuurlijk, maar een beetje bedekking is wel fijn."
Afstotelijk
"Geef mij maar een lekkere jonge borstkas met een haar of drie erop", roept de derde vrouw in het gezelschap, de 29-jarige Julia uit Amsterdam. "Geen borsthaar voor mij. Ik vind het zo afstotelijk dat ik op een keer zelfs een vriendje het bed heb uitgewerkt toen ik zag wat er allemaal onder zijn shirtje schuilging. Haha, dat deed mijn libido geen goed, zullen we maar zeggen. Een beetje haar kan, maar niet van die krullen, waar je in blijft hangen als je een haakje aan je nagel hebt."
En wat vinden de heren er eigenlijk zelf van?
De 34-jarige René uit Purmerend, liefhebber van trendy clubs en de stranden van Bloemendaal, die door zouden gaan als graadmeter van een beetje trend: "Ook ik hou het kort. Maar niet omdat het nu in is. Ik vind het gewoon veel verzorgder staan. Als het volgende zomer ineens anders wordt, blijf ik voor kort."
De 33-jarige Mike en zijn 39-jarige collega Ed uit Amsterdam halen lachend hun schouders op. "Overbeharing op schouders of in de nek, oké. Maar je borstharen verwijderen? Dat is toch iets voor homo's", meent Ed, die zelf ook over de nodige borstharen beschikt. "In ieder geval voor jongens die erg ijdel zijn."