De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 1 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Israël zint op
wraak na aanslag

Van onze correspondent

   
 

JERUZALEM - Voor de tweede maal in evenveel dagen werd Jeruzalem opgeschrikt door een luide explosie en het daarop volgende geluid van in actie komende ambulances. Toen de rook was opgetrokken bleken zeven jonge mensen dood en ruim tachtig gewond, onder wie veertien ernstig bij een aanslag op de Hebreeuwse Universiteit. Verwacht wordt dat de Israëli's hard zullen terugslaan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
Een slachtoffer van de bomaanslag in de Hebreeuwse Universiteit wordt weggeleid. (Foto: EPA)
De plaats van de explosie, een drukke mensa op de campus van de universiteit in het Palestijnse Oost-Jeruzalem, was door de dader die een tas met explosieven in het café achterliet, met zorg gekozen. De universiteit was vol met studenten die zomercolleges volgden en de mensa was rond de lunchtijd druk bezet. De aanslag levert ook vragen op over de veiligheid van de universiteit. Dergelijke instellingen worden streng bewaakt. Toch wist de dader tot het hart van het gebouwencomplex door te dringen.

,,Dit was één van de weinige plekken waar ik me veilig voelde", aldus de geschokte en gewonde studente Anat. De Engelse student Alastair Goldrein was juist op weg naar zijn lunch toen hij de explosie hoorde. ,,Alles bewoog en toen was er die dodelijke stilte. Ik zag mensen uiteengescheurd in een plas bloed liggen. Het was verschrikkelijk."

Wraak

De aanslag is opgeëist door de Hamas-beweging als wraak voor de dood vorige week van de hooggeplaatste Hamas-leider Salah Sjehada en veertien burgers, nadat de Israëlische luchtmacht een 1000 kilo zware bom op zijn huis in Gazastad had gegooid. Hamas waarschuwde dat de aanslag ,,onderdeel uitmaakt van een lange serie die de Israëli's een lesje zal leren".

Na ieder door de Palestijnen veroorzaakt bloedbad, wordt er in Israël druk op gespeculeerd wat de reactie zal zijn. Hamas heeft vooral veel invloed in de Gazastrook maar het lijkt er niet op dat Israël die druk bevolkte regio zal proberen te bezetten, zoals het met de Westoever heeft gedaan. Dat er acties zullen komen lijkt echter wel vast te staan. De aanslag van dinsdag had 'slechts' vijf gewonden als resultaat en kon nog worden 'genegeerd'. Een legerwoordvoerder liet weten dat er nu een geschikt Hamas-doelwit zal worden uitgezocht.

Verbanning

Voor de hand ligt dat de versoepeling van het uitgaansverbod op de Palestijnse Westoever zal worden uitgesteld, al ontkende het leger dat gisteren. Als teken van een verharding van het Israëlische standpunt werd voor het eerst een familielid van een Palestijnse zelfmoordenaar van de Westoever naar de Gazastrook verbannen. Het is een maatregel die internationaal wordt bekritiseerd, maar Israël vindt dat het gelet op de aanhoudende aanslagen het recht heeft om alle maatregelen te nemen die tot een vermindering van de terreur leiden.

Als opties werden gisteren de vernieling van het huis van een zelfmoordenaar genoemd, de confiscatie van bezit en in het geval het om Israëlische Arabieren gaat een intrekking van de kinderbijslag die de staat Israël hen betaalt. Voorwaarde is wel dat bewezen is dat familieleden op de hoogte waren van de plannen van de aanslag.

Onder de slachtoffers bevindt zich een Amerikaanse student, zo werd bevestigd door de ambassade van de VS. Onder de gewonden bevinden zich ook Israëlische Arabieren die met enige duizenden studeren op de universiteit en twee Zuid-Koreanen. De universiteit was na de aanslag gesloten, maar zal vandaag weer gewoon open zijn onder meer omdat er examens op het programma staan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 1 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.