De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 31 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wall Street stuurloos

Van een onzer redacteuren

   
 

NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurs in Wall Street was gisteren richtingloos. Tegenvallende cijfers over het consumentenvertrouwen, lager dan verwachte winstcijfers en een negatieve bijstelling door kredietbeoordelaar Moody's van een telecomleverancier, waren hiervan de belangrijkste redenen.

De Dow Jones-index ging daarbij als een jojo op en neer om te sluiten op 8680,33, dat was per saldo bijna 32 punten verlies. De Nasdaq verloor bijna 9 punten op 1344.

Amerikanen blijven argwanend over hun eigen economie, zo bleek uit cijfers van de Conference Board. Volgens het indexcijfer, dat het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten aangeeft, was er sprake van een forse afname van 106,3 in juni naar 97,1.

Die daling was groter dan verwacht. De meeste economen hadden gerekend op een vermindering tot 101 of 102. Het indexcijfer over afgelopen maand is ook het laagste sinds februari.

Als belangrijkste oorzaken voor de afname worden genoemd de gekelderde beurskoersen en de futloze arbeidsmarkt.

Daarnaast is, aldus directeur Lynn Franco van het onderzoeksbureau, ook de aanhoudende berichtenstroom over bedrijven die met hun boekhouding hebben geknoeid, weinig inspirerend voor het vertrouwen van de Amerikanen.

Moody's stelde het bedrijf Corning, producent van o.m. glasvezels, in negatieve zin bij en gaf het de 'junk'-status. Dat deed de koers met 21% dalen tot $2,47. Moody's zei niet vóór 2003 een herstel in de telecomsector te verwachten, de belangrijkste afnemer voor glasvezels.

Olieconcern ChevronTexaco kwam met veel lager dan verwachte cijfers over het tweede kwartaal. De nettowinst kwam uit op $0,39 per aandeel tegen $1,99 vorig jaar. Het concern schrijft $531 miljoen af op het belang in Dynegy, wat daarmee op $2 miljard komt. ChevronTexaco moest $1,38 afstaan op $73.

Dynegy zelf kwam met een winstwaarschuwing voor dit jaar. De directie van het energiebedrijf rekent op een winst per aandeel van $0,41, wat fors minder is dan de $2,00 à $2,05 waarvan eerst was uitgegaan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 31 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.