De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 31 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beurs en kabinetsplan drukken resultaten van Achmea stevig
   
 

AMSTERDAM - Bankverzekeraar Achmea heeft in het eerste halfjaar van 2002 het nettoresultaat zien dalen van €196,7 miljoen over 2001 naar €21,3 miljoen. Voornaamste oorzaken van de scherpe winstdaling zijn volgens bestuursvoorzitter Paul Overmars de ontwikkelingen op de beurs en de politiek.

Op 30 juni van dit jaar waren de beleggingsopbrengsten van Achmea gedaald met €385,8 miljoen tot €168,7 miljoen. De daling is inclusief een bedrag van €247,7 miljoen, het bedrag waarmee de marktwaarde van de aandelenportefeuille is gedaald onder de kostprijs. De beleggingsopbrengsten voor rekening en risico van polishouders bedroegen €232,1 miljoen negatief tegen €152,2 miljoen negatief over 2001.

De nieuwe waarderingsgrondslagen, waarmee Achmea dezelfde lijn volgt als het moederbedrijf Eureko, hebben volgens financieel bestuurder Leo Pruis ook een drukkend effect op het nettoresultaat gehad. Volgens oude waarderingsgrondslagen zou het resultaat over het eerste halfjaar op €96 miljoen zijn uitgekomen. Sinds een jaar is het niet meer toegestaan de herwaarderingsreserve op beleggingen in aandelen te compenseren met de herwaarderingsreserve op beleggingen in onroerend goed. Als dit wel was toegestaan zou er zelfs sprake zijn van een nettoresultaat van €196 miljoen.

Vooral de levenactiviteiten van Achmea ondervinden de directe gevolgen van een slechte beurs en de plannen van het kabinet de aftrekbaarheid van lijfrente in te perken en het spaarloon mogelijk af te schaffen. Al na de beperking van de lijfrente-aftrek is de vraag naar levenproducten teruggelopen en over de eerste helft van dit jaar daalden de premieopbrengsten met 11%. Als de plannen van het kabinet doorgaan zal dit Achmea volgens schattingen zo'n €400 miljoen aan omzet in de levenactiviteiten schelen. Het technisch resultaat over het eerste halfjaar was €201,7 miljoen, dit is inclusief een vrijval van een voorziening van €199 miljoen. Deze vrijval voorkwam dat het nettoresultaat van Achmea zou uitvallen.

Over de rest van het jaar doet Achmea geen uitspraak gezien de onzekerheden op de financiële markten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 31 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.