De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 31 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Bank neemt 'fusie' tussen
Corus en CSN onder loep

Van een onzer verslaggevers

   
 

LONDEN - De voorgenomen samensmelting van Corus en het Braziliaanse CSN dreigt op een obstakel uit onverwachte hoek te stuiten. De financier van de grootaandeelhouder van CSN, de Braziliaanse staatsontwikkelingsbank BNDES, onderzoekt of de deal als fusie is aangekondigd om aan het betalen van premies te ontkomen. Bij een overname had de bank recht gehad op een fikse bonus bij de verkoop van de CSN-stukken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Corus: ophef zaak tussen grootaandeelhouder en bank. (Foto: ANP)
BNDES is de bank van Vicunha Siderurgia, dat 46,5% van de aandelen van CSN in handen heeft. De grootaandeelhouder heeft zijn steun uitgesproken voor de voorgenomen staaldeal, die twee weken geleden wereldkundig is gemaakt. Daarbij werd afgesproken dat de CSN aandeelhouders via een omweg een belang van 37,6% in Corus krijgen. Daarmee zou sprake zijn van een fusie, aldus beide concerns.

De ontwikkelingsbank twijfelt daar aan. Bij een overname zou BNDES maximaal 70% van de winstpremie op de verkoop van de CSN-aandelen opstrijken. Dat geld gaat nu aan de bankiersneus voorbij. De Braziliaanse staatsontwikkelingsbank weigert zich echter bij de gang van zaken neer te leggen en heeft een onderzoek naar de aard van de transactie aangekondigd. Dat zou kunnen leiden tot het opeisen van misgelopen premie bij Vicunha. Deze zou daardoor op haar beurt voor de samensmelting met Corus kunnen terugdeinzen.

De transactie tussen CSN en Corus kent een complexe structuur.

De aandeelhouders van CSN ruilen hun stukken in voor aandelen Topco - een nieuw op te richten houdstermaatschappij. CSN wordt daarmee een volle dochter van Topco. De houdstermaatschappij verkoopt CSN vervolgens aan Corus voor aandelen. Daardoor krijgt Topco een belang van 37,6% in Corus.

In een reactie zei Corus gisteren dat de Braziliaanse ophef een zaak tussen de grootaandeelhouder en diens bank is. "Wij staan daar geheel buiten. Het raakt ons niet", aldus een woordvoerder. Volgens het Brits-Nederlandse staalconcern is er zeker sprake van een fusie met de Brazilianen. "Financieel technisch is het misschien een overname, net zoals bij het samengaan van Hoogovens en British Steel. Maar bij een echte overname zou het management gevraagd zijn te vertrekken. Hier is dat niet het geval."

Corus zegt niet te weten of de zaak gevolgen kan hebben voor de verdere afwikkeling van de voorgenomen fusie. "We hopen dat het geen invloed heeft." Corus-topman Tony Pedder heeft eerder deze maand de verwachting uitgesproken dat de deal binnen acht tot negen maanden kan worden afgerond.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 31 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.