De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 31 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Belegger stapt weer uit
   
 

AMSTERDAM - Op het Damrak maakte de feeststemming van maandag gisteren plaats voor terughoudendheid. Het antwoord op de vraag of het technische herstel in een fundamenteel herstel zou worden omgezet, werd door menig belegger niet afgewacht. Braziliaanse toestanden en een tegenvallend consumentenvertrouwen in de VS zorgden voor nervositeit. Dat moesten met name ABN Amro en Ahold ontgelden.

De AEX-index sloot na een hoger begin 1,6% lager op 355,92 punten. Analisten braken zich het hoofd op de vraag of het herstel nu doorzet of niet. Volgens Stroeve kan het feest weliswaar nog even aanhouden maar is er sprake van een opleving binnen een neergaande trend. Ook internationaal bleven er vraagtekens bestaan over de richting die de markt zal opgaan. Een Amerikaanse fondsmanager wees in dat verband op de bedrijfsresultaten: die zijn in het tweede kwartaal gestabiliseerd, maar niet verbeterd.

Een herstel van de winstgroei van bedrijven wordt als cruciale factor voor het definitief aantrekken van de aandelenmarkten gezien. Wat dat betreft zat het gisteren niet mee. Uit macrocijfers bleek namelijk dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen veel harder is gedaald dan verwacht. En in een wankele markt kan dat nare gevolgen hebben.

De daling van het vertrouwen is mede het gevolg van de ingestorte aandelenkoersen. De consument - en zeker de Amerikaanse die veel belegt - voelt zich daardoor minder rijk en is geneigd minder te besteden. Dat leidt tot lagere verkopen en doorgaans tot minder winst bij bedrijven. Dat raakt weer de beurskoers van bedrijven, waardoor het consumentenvertrouwen verder kan worden aangetast.

Ahold had last van het Amerikaanse macrocijfer. De grootgrutter haalt een aanzienlijk deel van zijn omzet uit Amerika en is daarmee gevoelig voor het koopgedrag van de consument in de VS. De retailer verloor 6,3% op €17,17. Overigens won het aandeel in de afgelopen handelsdagen een dikke 25% aan waarde.

Een ander factor die de koers van Ahold negatief beïnvloedde, is de valutacrisis in Brazilië. Die herinnert aan de recente problemen waar Argentinië in verzeild is geraakt. De economische malaise in dat laatste land kostte het Zaanse bedrijf een winstwaarschuwing, de eerste in de geschiedenis. Ahold is in Brazilië actief via de supermarktketens Bompreco en Barbosa.

ABN Amro leed meer onder het Braziliaanse valutaleed. De zware val van de real heeft de vrees doen oplaaien dat Brazilië binnenkort niet meer aan zijn betalingsverplichtingen zal kunnen voldoen. ABN Amro is zwaar in Brazilië vertegenwoordigd, dat samen met Nederland en de Verenigde Staten (Midwest) als thuismarkt wordt beschouwd. Vijftien procent van de inkomsten van de bank komen uit het Latijns-Amerikaanse land, waar aan bedrijven en particulieren een compleet pakket financiële diensten wordt aangeboden. ABN heeft een netwerk van 810 kantoren en nog eens 854 minikantoren in Brazilië, waarmee het de nummer vijf in die markt is.

Die exposure was gisteren geen zegen: het aandeel ABN Amro verloor 7,6% op €14,50.

ASML liet een beter resultaat zien. De chipmachinefabrikant profiteerde van een rapport van Merrill Lynch van een dag eerder, waarin betere vooruitzichten voor de chipsector werden gezien. Het hoofdfonds sloot 3,1% hoger op €12,68. Ook de kwartaalcijfers van branchegenoot ASMI ondersteunden het herstel. De Midkapper presenteerde maandag nabeurs beter dan verwachte resultaten en werd daarvoor zelf vorstelijk beloond. Het aandeel ASMI klom 18,7% op €14,95.

Door de koerssprong was de AMX-index in Europa een vreemde eend in de bijt, met een koerswinst van 1,5% op 384,31. Ook Corus leverde een bescheiden bijdrage aan de opmars. Dat leek vreemd omdat de staalgigant zich opmaakt voor een huwelijk met het Braziliaanse CSN. En Brazilië is dezer dagen nou niet het magische woord dat beleggers spoorslags stukken doet kopen.

De voorgenomen fusie lijkt evenwel te stuiten op oppositie van de bankier van CSN, die door de gekozen fusieconstructie inkomsten misloopt. Een hoogoplopend conflict zou in het uiterste geval de samensmelting tussen de twee staalbedrijven kunnen blokkeren. Dat zou betekenen dat de geplande grote emissie van Corus-stukken (goed voor 37,6% van het totale uitstaande kapitaal) niet doorgaat. Geen emissie is geen verwatering. Corus won op die speculatie 2,2% op €0,95.

Paul Jansen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 31 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.