De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 31 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  EU sluit akkoord
over Poolse grens

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De uitbreidingsonderhandelingen met tien nieuwe EU-lidstaten zijn gisteren weer een behoorlijk stuk opgeschoten. De onderhandelaars namens de Europese Unie werden het in Brussel eens met Polen over een versterkte bewaking van de Poolse buitengrens, die maar liefst 1260 kilometer lang is. De EU, bang voor illegale migratie, eiste garanties dat Polen geen doorvoerhaven wordt voor mensensmokkel, drugs, wapens en prostitutie als Polen eind 2004 eenmaal lid is.

Eind 2006 moet de Poolse douane dan haar eigen broek kunnen ophouden, wat betekent dat de Poolse buitengrenzen even goed bewaakt moeten zijn als de huidige EU-grens tussen Duitsland en Polen. De Poolse douane wordt daardoor uitgebreid van 5300 naar 18.000 man, er komen twaalf nieuwe grensposten bij en de douane krijgt de beschikking over helicopters en infrarood- opsporingsapparatuur.

Ook de salarissen gaan omhoog zodat de corruptie onder grensbeambten wordt bestreden, terwijl EU-ambtenaren hen beter zullen trainen en zullen toezien of het allemaal goed gaat.

Volgens de Deense EU-ambassadeur Poul Skytte Christoffersen (Denemarken is momenteel EU-voorzitter) is nu een van de moeilijkste hoofdstukken afgesloten, ook Estland en Hongarije schoten goed op. "Dit was een belangrijke stap in ons streven om alle niet-financiële zaken in september afgerond te hebben. De laatste maanden kunnen we dan voor de afhandeling van de landbouwsubsidies gebruiken. Op de top in december in Kopenhagen moet dan een finaal akkoord over de beoogde toetreding mogelijk zijn met alle kandidaten die het hebben gehaald," aldus Christoffersen.

Gisteren in het Duitse Schwerin kwamen bondskanselier Schröder en de Franse president Chirac bijeen om te praten over de uitbreiding. Duitsland wil als grootste nettobetaler de hand op de knip en Frankrijk met haar vele boeren wil de subsidies juist laten stromen.

Beide leiders bevestigden gisteren hun geschillen te zullen oplossen voor de beslissende top in Kopenhagen maar wel na de Duitse verkiezingen op 22 september. Zonder een afbouw van die subsidies voor alle EU- boeren dreigt de uitbreiding onbetaalbaar te worden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 31 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.