De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 31 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Uitgaansverbod Nabloes
wordt massaal genegeerd

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Duizenden inwoners van de Palestijnse stad Nabloes hebben gisteren voor de tweede opeenvolgende dag het Israëlische uitgaansverbod genegeerd. Ondanks de aanwezigheid van Israëlische tanks en soldaten werd massaal vers fruit en groenten ingeslagen en werden zelfs bankzaken gedaan. Veel winkels waren geopend.

De situatie in Nabloes staat in schril contrast met die van andere bezette Palestijnse steden waar het akelig stil op staat is als er een uitgaansverbod is. Ouders voelen zich daar gedwongen om jonge kinderen erop uit te sturen om boodschappen te doen in de hoop dat de Israëlische soldaten hen met rust laten. Zelf durven ze de straat niet op.

Dat duurt misschien niet lang meer. Hoe langer de Israëlische beperkingen duren hoe groter de irritatie onder de Palestijnse bevolking wordt. De gouverneur van Nabloes, die had opgeroepen tot 'burgerlijke ongehoorzaamheid', zei dat het hoog tijd was voor de burgers in andere steden om de bevolking van Nabloes te volgen. Volgens Mahmoed Aloul ,,dienen de mensen die geen voedsel meer hebben en medicijnen of een medische behandeling nodig hebben de deuren van hun gevangenis te doorbreken''. De gouverneur vindt het negeren van het uitgaansverbod ,,een wettelijke manier van protest want we dragen geen wapens en willen niemand doden."

In Nabloes geldt het uitgaansverbod al 40 dagen en was het de bevolking slechts af en toe een paar uur toegestaan de straat op te gaan om levensmiddelen in te slaan. Israëlische soldaten zeiden dat ze beseften dat hun orders werden genegeerd maar vertelden voor het moment geen opdracht gekregen te hebben om actie te ondernemen.

Bij eerdere vormen van vreedzaam Palestijns protest greep het leger onmiddellijk keihard in. De Israëlische regering zegt zich het lot van de Palestijnse bevolking aan te trekken. Om dat te verzachten is een deel van de door Israël 'bevroren' Palestijnse gelden weer vrijgegeven en bestudeert het leger manieren om de Palestijnen meer vrijheden toe te staan, zonder dat dit de veiligheid van Israëlische burgers in gevaar brengt.

Geheel geweldloos is de situatie in Israël nog steeds niet. Zes Israëli's raakten gisteren in Jeruzalem gewond toen een Palestijnse zelfmoordenaar zichzelf opblies nabij een shoarmazaak in het centrum van de stad. In een ander incident schoten Palestijnen twee joodse kolonisten dood nabij Nabloes. Het tweetal had zich, weliswaar bewapend met machinegeweren, op Palestijns gebied gewaagd om diesel te verkopen toen ze in een valstrik liepen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 31 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.