De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 31 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  President Ciampi marionet
machtsbeluste Berlusconi

   
 

door Maarten van Aalderen ROME - Het zit de president van Italië Carlo Azeglio Ciampi bepaald niet mee. Tot nu toe was het bejaarde staatshoofd vooral goed in lintjes doorknippen en het hartstochtelijk meezingen van het Italiaanse volkslied. Over politiek heikele kwesties liet hij zich nooit uit. Dat kwam premier Berlusconi, die altijd met de vorige president in de clinch had gelegen, goed uit. Hij sprak over een vriend op het Quirinale, het paleis waar de president woont en werkt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Carlo Azeglio Ciampi (Foto: EPA)
Maar nu Ciampi eindelijk net als zijn voorgangers voorzichtig over de vreemde politieke situatie van Italië durft te praten, wordt hij door premier Berlusconi gelijk in zijn hemd gezet.

Ciampi deed deze week voor het eerst sinds zijn driejarige presidentschap een oproep aan het parlement om pluralisme en onpartijdigheid in de mediawereld te garanderen. Tot nu toe is dat altijd een utopie geweest in de Laars. Vooral de staatsomroep RAI is altijd een bolwerk geweest van politieke spelletjes. Wie regeert, beheerst een groot deel van de drie kanalen en geeft een zoethoudertje aan de oppositie. Dat gold eerst voor de linkse regering, die voor partijdige berichtgeving zorgde in de RAI en dat geldt nu voor het rechtse kabinet-Berlusconi, dat wraak neemt en de linkse journalisten weg wil werken. Berlusconi blijft ondertussen ook nog bezitter van de drie grootste commerciële zenders en piekert er niet over om er afstand van te doen.

Interventie

Het parlement zou eergisteren naar aanleiding van de interventie van Ciampi over pluralisme en onpartijdigheid in de media praten, maar de aula's in zowel de Senaat als de Kamer van Afgevaardigden waren voor een groot gedeelte leeg. De regeringspartijen lieten het, onder leiding van Berlusconi, afweten. Iedereen sprak over een slag in het gezicht van Ciampi. Toch bedankte de president, die al vaker zonder enig resultaat over de noodzaak van onafhankelijke massamedia had gesproken, eergisteren ironisch genoeg die enkele parlementariërs die waren komen opdraven "voor hun interessante bijdrage die hoop geeft voor de toekomst."

Premier Berlusconi is sinds januari minister van Buitenlandse Zaken, nadat Renato Ruggiero o.a. wegens een te pro-EU gezinde politiek nogal hardhandig het kabinet is uitgewerkt. President Ciampi heeft gisteren tijdens de ontvangst van de diplomaten Berlusconi duidelijk gemaakt dat er een nieuwe minister van Buitenlandse Zaken moet komen. Berlusconi antwoordde daarop dat hij, ondanks het aandringen van Ciampi, met hartstocht en enthousiasme zijn leidinggevende functie op het ministerie van Buitenlandse Zaken nog zeker maandenlang wil voortzetten. Daar mag de president, die ook nog eens door Berlusconi werd getutoyeerd, het mee doen.

Ondertussen liet Berlusconi, die zijn ambities nooit onder stoelen of banken steekt, deze week ook nog eventjes weten dat hij graag president van het land wordt, op voorwaarde dat de president meer macht krijgt. Ofwel de president in zijn huidige functie heeft veel te weinig vertellen, dus daar past Berlusconi voor. Ook dat is geen eerbetoon aan Ciampi.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 31 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.