De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 31 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Straatartiesten in
file voor terrassen

   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland klaagt over het toenemend aantal straatmuzikanten dat langs de terrassen van de hoofdstad struint.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 28kb)
Op de hoek van het Rembrandtplein en het Thorbeckeplein staan de straatmuzikanten in de rij om te kunnen spelen voor de terrasbezoekers.
"Het is een leuk fenomeen, het hoort bij een grote stad. Alleen kun je 't overdrijven", zegt H. Verweij van Koninklijk Horeca Nederland, afdeling Amsterdam. "Als je al twee euro voor een biertje betaalt en je moet daarnaast ook nog drie euro uittrekken voor straatmuzikanten, dan wordt een terrasje pikken een dure grap.

Dat gaat zowel ondernemers als klanten irriteren. En als het er nou eentje per half uur is, maar ze staan gewoon in de rij op elkaar te wachten."

Dit jaar wordt Amsterdam overspoeld door artiesten uit het voormalige Oostblok. "Ik heb nog nooit zoveel balalaika's en trekzakken gezien", verzucht S. Buter, uitbater van het Thais restaurant Ne Naam Naan aan de Nieuwmarkt. "En het is altijd hetzelfde deuntje."

Vorige week ontving Buter, evenals andere horecaondernemers in de binnenstad, een brief van het stadsdeelbestuur waarin verscherpte controles op de terrasregels werden aangekondigd. "Als ze dan toch de straat op gaan, laat ze dan ook die muzikanten aanpakken. Ik stuur ze zelf ook wel weg, maar met dertig, veertig artiesten per dag blijf je aan de gang." Extra vervelend vindt Buter het dat sommige muzikanten wel heel dwingend blijven staan naast klanten die niet meteen de portemonnee trekken.

Van het stadsdeelbestuur hoeft de horeca het heil niet te verwachten. "De meeste muzikanten houden zich aan de regels", zegt een woordvoerster. En die regels houden in dat ze geen versterkers en slaginstrumenten mogen gebruiken en niet mogen optreden met groepen groter dan zes personen. Ook voor 09.00 uur en na 23.00 uur is spelen op straat uit den boze, evenals langer dan een half uur op dezelfde locatie staan.

Om toch enigszins lijn in de muzikale chaos op straat te brengen, heeft de Amsterdamse afdeling van Horeca Nederland een poster in de maak met 'gedragsregels'. (ANP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 31 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.