De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 31 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Honderden banen
weg bij Justitie

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De komende jaren verdwijnen er honderden banen bij Justitie. Minister Donner (Justitie) zet fors het mes in de uitgaven door met onmiddellijke ingang geen nieuw personeel meer aan te nemen. Deze keiharde bezuiniging moet een kleine 60 miljoen euro per jaar opleveren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Minister Donner (Foto: ANP)
Ook mogen er op het departement geen onderzoekers meer van buitenaf worden ingehuurd. De vacaturestop geldt nadrukkelijk niet voor belangrijk uitvoerend personeel, zoals gevangenbewaarders, officieren van justitie en rechters. Ook de Immigratie- en Naturalisatiedienst ontspringt de dans.

De honderden banen verdwijnen vooral op de hoofdkantoren van de justitiële diensten, zoals bij de Raad voor de Kinderbescherming, het openbaar ministerie, de Dienst Justitiële Inrichtingen en op het ministerie zelf.

Strategisch akkoord

De bezuinigingsmaatregel is het directe gevolg van de afspraken die regeringspartijen CDA, LPF en VVD hebben gemaakt in het strategisch akkoord. Donner is de eerste die al direct aan het begin van zijn ministerschap impopulaire maatregelen neemt. De verwachting is dat de andere ministers binnenkort met soortgelijke acties komen. In totaal moet er volgens het akkoord 330 miljoen euro worden bezuinigd door het afschaffen van bureaucratie en het schrappen van banen.

Het ministerie van VWS gaat ook de broekriem aanhalen. Minister Bomhoff (Volksgezondheid) gaat bijvoorbeeld zeer kritisch kijken naar subsidies aan onderzoeksinstellingen als het NIZW (Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn) waar PvdA'er Hans Simons de scepter zwaait. Ook voor instanties als Zorgonderzoek Nederland en de anti-rookorganisatie Defacto wordt de geldkraan naar verwachting dichtgedraaid.

Er is geen sprake van een vacaturestop, maar als er iemand vertrekt, wordt de baan eerst door de verantwoordelijke directeur tegen het licht gehouden voordat er een nieuwe ambtenaar wordt aangetrokken. Dat geldt niet alleen voor het ministerie, maar ook voor het RIVM, de Inspectie en het Sociaal en Cultureel Planbureau. Bij elkaar gaat het om 5000 banen bij VWS, waarvan mogelijk een groot aantal verdwijnt.

De ministeries van Verkeer, Onderwijs en Binnenlandse Zaken melden dat zij vooralsnog geen vacaturestop hebben ingevoerd. "We zijn nog aan het bekijken hoe we de maatregelen gaan invullen", aldus een woordvoerster. De publiciteitscampagne voor een baan bij de overheid, waarvoor het ministerie van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk is, gaat voorlopig dan ook nog gewoon door.

De regeringspartijen hebben afspraken gemaakt over de overheidsinstanties die geen personeelsstop hoeven in te voeren. Daarbij gaat het onder meer over de Belastingdienst, de FIOD, Douane en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

De vakbonden reageren zeer verbaasd op de maatregelen. "Dit is te voortvarend", aldus een woordvoerder van CNV Publieke Zaak, die teleurgesteld is dat minister Donner niet eerst met de Tweede Kamer en met de vakbonden heeft overlegd, voordat hij zijn plannen ging uitvoeren. De AbvaKabo FNV vindt dat de CDA'er duidelijk moet maken welke taken op zijn ministerie verdwijnen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 31 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.