De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 31 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Groeten van Terschelling, hik!
   
 

TERSCHELLING - Bier, bier en nog eens bier. En hier en daar misschien een verdwaald pak melk of blikje fris. Maar vooral véél bier. Op de jongerencampings van Terschelling vol ontblote vrolijkerds en zombies rijden auto's met kratten pils af en aan. Voor een weekje ordinair feesten hoef je niet zonodig naar Salou. Ook op anderhalf uur varen wordt flink vakantie gehouden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 33kb)
Een berg van lege bierflesjes vormt het bewijs van een avondje zuipen.
En gezopen dus. Lege kratjes staan metershoog opgestapeld tussen de scheerlijnen. Als een trofee van 'slechts' enkele dagen drinken. Verontrustende berichten over een toenemend aantal jongeren dat met alcoholvergiftiging van het eiland moet worden afgevoerd, lijken niemand hier écht wat te doen.

Het is pas een uur of elf in de ochtend als we het terrein van Camping De Appelhof op lopen. De meeste gasten lijken wakker. Het is dan ook snikheet en muziek mag vanaf een uurtje of negen weer. Tussen de dicht opeengepakte tentenverzameling scharrelen tientallen voornamelijk ontblote gebruinde jongenslijven rond. Sommigen met tandenborstel of zelfs een boterham, maar de meesten met flessen cola, sinas of 'gewoon' een biertje. Sultana's en gevulde koeken als ontbijt.

Met 600 jongeren is het er een volle bak. "Maar erg gezellig", zegt de 18-jarige Lillian uit Dieren. Ze is voor de tweede keer op Terschelling en zit bij een groepje jongens uit Drenthe, waar een bescheiden toren van Amstel-kratjes staat. "Dertien stuks. Vanaf zaterdagmiddag. Valt best mee toch? En we zijn echt met een paar", zegt de 18-jarige Marcel uit Schoonoord.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x336, 37kb)
Erg gezellig!!
"De Appelhof is de leukste camping op het eiland", vindt Lillian. "Jammer alleen dat er zoveel boeren rondlopen. Van die jongens op klompen. Die de hele dag scheten laten en 's ochtend hun tanden poetsen met bier. Gatverdamme. Dat doet echt niet iedereen hoor. Niet iedereen komt alleen voor de drank. Het is hier vooral enorm gezellig." Zelf drinkt ze geen bier. "Ik heb liever wat anders. Een breezer of zo."

Mixjes

Volgens kampwacht Jaap-Jan uit Groningen is dat nu een beetje de trend. "Wat dat betreft is het eigenlijk rustiger dan vorig jaar. Toen werden door groepjes van tien man met gemak 100 kratten bier achterover geklokt. Dit jaar zijn het meer mixjes en sterke drank. Maar dat is eigenlijk nog griezeliger."

Hij vervolgt: "Vorige week was hier een meisje van vijftien op bezoek. Puur om te drinken, bleek achteraf. Die had binnen no time tien glazen sterke drank achterover geslagen. Dat was heel eng. En afgelopen week ook weer, toen had hier een jongen in zijn eentje een hele fles wodka Goldstrike weggezopen. Die knul heeft dus wel in coma gelegen."

Toch is volgens hem het toezicht op bier- en drankverkoop aan jongeren onder de zestien en achttien jaar zeer streng. "De Keuringsdienst van Waren deelt hier, maar ook in de horecagelegenheden, zonder pardon een boete uit van 11.000 euro. Maar lang niet alles valt natuurlijk te controleren", zegt de 24-jarige toezichthouder die ons even later een andere "heel gezellige" groep wijst.

Drankorgie

Het zijn zeventien jongelui uit het Friese Irnsum. Voor hun immense wigwam en een al even zo immense piramide van lege kratten, komt de groep in de schaduw bij van de nacht ervoor. Slechts de indrukwekkende berg lege flesjes naast de ingang vormt het ranzige bewijs van een uit de hand gelopen drankorgie. Evenals de hese stemmen en flinke kegels. De meesten zijn ondertussen echter al weer vrolijk toe aan de nieuwe dosis verkwikkend pijpjes Heineken. "Het valt best mee hoor. Wij drinken misschien een krat op een dag", zegt de 19-jarige Tarek. "Zo verspreid over de dag word je daar niet ziek of dronken van", klinkt het serieus.

"Wat we hier de gehele dag zo al doen? Naar het strand en we gaan ook uit 's avonds. Naar De Wyb of De Braskoer of zo."

De berichten over alcoholvergiftiging en jongeren die in coma raken worden luchtig weggewuifd. "Meisjes van vijftien die tien ouzo's naar binnen gieten omdat ze dan gratis uit kunnen, zijn gewoon stom. Zeker niet stoer. Je bent in de eerste plaats zelf verantwoordelijk", vinden de heren.

Ook barkeeper Erwin van De Braskoer deelt die mening. "Wij letten wel streng op aan de bar en de deur. Mensen die al laveloos aankomen, komen er niet in. Maar dat beleid geldt eigenlijk altijd en niet alleen nu. Natuurlijk is het in- en intriest als mensen zo ver gaan. Maar wij hebben hier avond aan avond tussen de 400 en 500 jongeren binnen. Ik wil maar zeggen dat er ook veel goed gaat. Terschelling staat nu in de belangstelling wegens dronken jongeren, maar Terschelling heeft meer. Wist u dat we hier het breedste strand van Nederland hadden?"

Als we even later op de camping de groep uit Drenthe opnieuw passeren, zijn ze juist bezig met het afbreken van hun toren bierkratjes. "Om er een bredere muur van te maken voor een beetje meer schaduw voor hem daar", verklaart Jaap. "Hij is al twee dagen op en heeft veel te veel gedronken." Of ze hem wel goed in de gaten houden, waarschuwt kampwacht Jaap-Jan nog. "Genoeg water geven met deze hitte."

Overuren

De Terschellingse huisartsen Groeneveld, Smit en Van Schie, die al de nodige overuren hebben gedraaid in de weekends, hebben er geen goed woord voor over. "Het is belachelijk wat daar op die campings gebeurt. Ouders zouden hun kinderen er niet heen moeten sturen", reageert Van Schie. De arts is echter van mening dat de inmiddels zeven gevallen van alcoholvergiftiging wel erg veel aandacht hebben getrokken. "Dit gebeurt natuurlijk niet alleen hier. Ik heb me laten vertellen dat er in Rotterdam in het weekend standaard twintig van dit soort gevallen binnen worden gebracht op de eerste hulp", zegt hij. "Natuurlijk is dat niet normaal. Het lijkt wel of de jongeren steeds jonger beginnen met drank. Laat dit de aanleiding vormen voor een brede maatschappelijke discussie. De overheid zou wat mij betreft in heel Nederland strenger tegen drankmisbruik door jongeren moeten optreden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 31 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.