De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 30 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Van Moorsel wil
genieten in Ronde
van Frankrijk

   
 

BARENDRECHT - Leontien Zijlaard-Van Moorsel beleefde de ongelukkigste momenten uit haar loopbaan tijdens de Ronde van Frankrijk voor vrouwen. De tweevoudig winnares had zich dan ook voorgenomen de etappekoers voor altijd te mijden. Met de start van de wedstrijd zondag in Den Bosch maakt de drievoudig olympisch kampioene na een afwezigheid van negen jaar toch weer haar opwachting.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
Leontien Zijlaard-Van Moorsel (Foto: ©Cor Vos)
De 32-jarige Van Moorsel won la Grande Boucle Féminin in 1992 en 1993, maar heeft nooit genoten van haar zeges. Haar leven stond in die periode volledig in het teken van anorexia. Met haar uitgemergelde lichaam wist ze de bergen in Frankrijk te bedwingen. Na haar successen maakte zich vooral zorgen hoe ze de champagne die ze als winnares aangeboden zou krijgen, kon ontwijken.

Nadat Van Moorsel zich had teruggeknokt uit een diep dal, schrapte ze de zware wegwedstrijden uit haar programma. De laatste jaren richtte Van Moorsel zich vooral op de baan. Dit seizoen staan voor het eerst sinds lange tijd de wegkoersen weer centraal. "Echt bizar hoe ik bezig ben geweest. Ik was zo'n ongelukkig hoopje mens. Toen ik alles weer op een rijtje had, heb ik besloten de Tour nooit meer te rijden. Maar nu de wedstrijd in Nederland begint, wil ik toch nog een keer starten. Er is niets mooiers dan een grote koers in eigen land rijden. Ik zie dit als een mooie kans om ook op een normale manier aan de wedstrijd mee te doen. Ik hoop dat er ik net zo van kan genieten als van mijn eerste Tour in 1989."

Met een ochtendetappe en de ploegentijdrit moet de Tour-start in Den Bosch een eerbetoon worden aan de beste Nederlandse wielrenster. Het peloton zal onder meer haar geboorteplaats Boekel aandoen. Ze gokt op een succes in de eerste vlakke week. Vooral zondag in de ploegentijdrit hoopt ze op een goed resultaat. Ze heeft zich met teamgenote Anouska van der Zee in de criteriums voorbereid om snelheid in haar 'pootjes' te krijgen. Aanvankelijk viel de eerste kennismaking met het bochtige parkoers Van Moorsel tegen, maar inmiddels heeft ze het traject diverse keren gereden.

"Ik kan het parkoers dromen. Ik hoop dat we dit voordeel kunnen uitbuiten. Samen met Anouska en Mirjam Melchers moet ik motor van de ploeg zijn. Het zou machtig zijn om nog één keer die gele trui om mijn schouders te krijgen. Een etappezege zal al heel mooi zijn. Het team staat op scherp en we hebben er in ieder geval van alles aan gedaan."

Melchers is dé troef voor het algemeen klassement. Van Moorsel, die tijdens de Tour verder omringd zal worden door Van der Zee, Sissy van Alebeek, Arenda Grimberg, Elsbeth Vink en de Zweedse Madeleine Lindberg, heeft zichzelf tot doel gesteld haar ploeggenote zolang mogelijk te steunen. Zolang Melchers in de top-vijf van het klassement staat, zal de Brabantse proberen in de ronde te blijven. Ze wil tot het begin van de beklimmingen het werk voor Melchers opknappen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 30 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.