De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 30 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Voorlopig wedstrijdverbod voor Raimondas Rumsas
Dopingrel in Tour
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
Raimondas Rumsas was zondag op de Champs Elyseés nog een gevierd man. De Litouwer eindigde in de Tour als derde achter Armstrong en Beloki. Enkele uren later had hij alle reden tot zorg. Zijn vrouw Edita werd bij de grens in Chamonix aangehouden. Zij vervoerde tal van verboden middelen. (Foto: AP)
PARIJS - De 89e editie van de Tour de France wordt alsnog ontsierd door een dopingrel. De revelatie van de afgelopen ronde, de Litouwer Raimondas Rumsas, zit voorlopig in de verdachtenbank nadat zijn vrouw Edita afgelopen zondag nabij Chamonix werd aangehouden. In haar wagen werden onder meer epo, corticoïden en testosteron gevonden. De nummer drie van de afgelopen Tour is voorlopig geschorst door zijn werkgever Lampre, dat eerst het onderzoek van de Franse politie en douane wil afwachten.

Christian Lothion, directeur van de justitiële onderzoeksafdeling in Lyon, heeft gisteravond aangegeven dat de desbetreffende dopingmiddelen zowel in tabletten als in injectievloeistoffen zijn gevonden. Vandaag zal Edita Rumsas worden overgebracht naar Bonneville. Het parket in die plaats in de Franse Alpen is belast met het strafonderzoek.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
Ook de bus van de Lampre-ploeg werd door de Franse politie in Lyon onderzocht. (Foto: Reuters)
De echtgenote van de renner is voorlopig in verzekering gesteld. Die periode kan maximaal 48 uur zijn. Justitie in Bonneville kan tegen de Litouwse een aanklacht indienen wegens het bezit en vervoer van verboden middelen. Lothion deelde verder mee dat Raimondas Rumsas niet bij zijn vrouw is. "En hij zit ook niet in een ander commissariaat in Frankrijk."

Lampre heeft sinds zondagavond geen contact meer met hun Litouwse kopman gehad. De manager van Rumsas verklaarde gisteravond dat hij de renner inmiddels in Toscane (Italië) is teruggekeerd. "Ik heb geen verboden middelen gebruikt in de afgelopen Tour", was de enige officiële verklaring die de renner middels zijn manager gaf.

Edita Rumsas verbleef vanaf de Pyreneeën bij haar man in de Ronde van Frankrijk. Zondagochtend reed zij terug naar haar woonplaats in Toscane. In de Franse Alpen in de buurt van Chamonix werd zij aangehouden door de douane. In haar auto werden de verboden producten aangetroffen. In haar bezit werden eveneens twee in het Pools geschreven recepten gevonden. Volgens de politie heeft de echtgenote van de succesvolle Tourdebutant geen advocaat en weigert ze de diensten van de advocaat die haar door de Franse justitie is aangeboden.

De Franse justitie wilde zondagavond meteen met tien politieagenten een dopingrazzia uitvoeren bij de Lampre-formatie in het Sofitel aan de Porte de Sevres in Parijs. Het hotel waar alle ploegen na de slotrit van de Tour werden ondergebracht. De ploeg van Lampre kwam daar echter niet opdagen. Alleen pr-man Gabriele Sola was aanwezig. Zijn kamer en auto werden onderzocht. Tour-directeur Jean-Marie Leblanc vond het niet opvallend dat de Lampre-formatie niet in het hotel verbleef: "Diverse ploegen gaan meteen na het defilé op de Champs Elysées naar huis." In de nacht van zondag op maandag werden door justitie van Lyon ook vijf mecaniciens en een verzorger van Lampre op de snelweg richting Italië gearresteerd. Zij werden aangehouden in een camper van de ploeg. Zij worden verhoord.

De dertigjarige nieuwe Tourster Rumsas werd in de voorbije Tour twee gecontroleerd op doping. Na een ochtendlijke bloedcontrole moest hij 's avonds eenmaal nog een extra urinetest ondergaan. Dit kan inhouden dat zijn hematocrietwaarde verdacht hoog was. De urinetest, waarbij op epo werd gecontroleerd, bleek uiteindelijk negatief te zijn. Ook bij de andere dopingtest werden er geen onreglementaire stoffen getraceerd.

In een verklaring neemt Lampre afstand van de aanhouding van Edita Rumsas. Lampre heeft UCI-voorzitter Hein Verbruggen en Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc op de hoogte gebracht. "Voorlopig wachten wij het onderzoek van de Franse justitie af", zei Sola gisteravond. "Wij willen eerst een officiële verklaring vanuit Frankrijk hebben."

Hoewel de stoffen in de auto van de mevrouw Rumsas dopingmiddelen zijn, is daarmee niet aangetoond dat de renner er iets mee te maken heeft. Totdat daarover duidelijkheid is, heeft hij van zijn werkgever Lampre een wedstrijdverbod. Indien de autoriteiten verboden middelen vinden die eigendom zijn van de renner, zal de Litouwer op staande voet worden ontslagen. Ook zijn derde plaats in de eindrangschikking van de Tour raakt hij dan kwijt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 30 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.