De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 30 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Turbulentie op
beurzen speelt
ook Eureko parten

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Net als alle andere verzekeraars heeft ook Eureko, het Europese samenwerkingsverband van onder meer verzekeraar Achmea en het Portugese Seguros e Pensoes, zich niet kunnen onttrekken aan de malaise op de financiële markten. Stijgende premie-inkomsten werden teniet gedaan door de daling van het beheerd vermogen van Eureko. Over de eerste helft van het jaar was er dan ook sprake van een daling van de nettowinst met 4% tot €203,8 miljoen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 11kb)
Arnold Hoevenaars ...klimaat niet goed voor beursgang... (Foto: Dijkstra b.,v.)
In de eerste zes maanden is het beheerd vermogen van Eureko gedaald tot €102 miljard, een daling van 9% ten opzichte van de €112,3 miljard die op 31 december 2001 in de boeken stond.

Volgens bestuursvoorzitter Arnold Hoevenaars is er bij Eureko geen sprake van paniek. "De financiële markten zouden nu zo langzamerhand dicht bij de bodem moeten zijn. We volgen de beurs van dag tot dag. Als de beurs op dit niveau blijft hebben we een heel slecht tweede halfjaar, maar als de index teruggaat naar het niveau van mei dan zitten we goed. Het kritische punt ligt ergens rond het niveau van juni." In mei schommelde de beurs rond de 480 en in juni lag het gemiddelde rond de 440 met uitschieters naar beneden.

Niet alleen het beheerd vermogen van Eureko heeft te lijden onder de scherp gedaalde beurskoersen maar ook de productie van nieuwe levensverzekeringen die zijn gekoppeld aan aandelen. Hier was sprake van een daling van 1,4% naar €2,014 miljard. Volgens Hoevenaars zijn levensverzekeringen vooral een lange termijn investering.

"De crisis is diep maar de wereld zal doorgaan. De contracten die wij sluiten lopen veel langer door. We kunnen nog steeds ruim aan alle verplichtingen voldoen", aldus de bestuursvoorzitter.

Tegenover de tegenvallende gang van zaken bij de levenafdeling en vermogensbeheer stond een hogere premie-opbrengst van met name de niet-levenactiviteiten. Hier was sprake van een stijging van de premie-inkomsten met 12% tot ruim €1 miljard tegen €904,4 miljoen over dezelfde periode vorig jaar. Ook de ziektekostenverzekeringen boekten een premiestijging van 10,8% tot €968,9 miljoen. Er was hier echter sprake van gestegen kosten van de gezondheidszorg in Nederland en een groeiend aantal claims in Portugal. De gemiddelde premie-inkomsten stegen met 4,6% tot een totaal van €3.999 miljoen.

Als de markten in de tweede helft van het jaar blijven tegenvallen, heeft Eureko nog een meevaller achter de hand om de verliezen te compenseren. De Vereniging Achmea neemt een belang van 3,68% in de Portugese bank BCP over van Eureko.

Dit is conform eerdere afspraken en levert Eureko €166 miljoen op. Eureko heeft na de transactie, die deze maand zal plaatsvinden, nog een belang van 5% in BCP.

Over de voorgenomen uitbreiding van het 30%-belang in de Poolse verzekeraar PZU was weinig nieuws te melden.

Hoevenaars stelde verder dat Eureko klaar voor is voor een beursgang, maar dat dit niet zal gebeuren onder het huidige beursklimaat.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 30 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.