De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 30 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  vooral financiele waarden profiteren van herstel
Koersen knallen
omhoog

   
 

AMSTERDAM - Beleggers hebben gisteren duidelijk weer moed gekregen. Het koersherstel dat zich aan het einde van vorige week op de Amerikaanse effectenbeurs in Wall Street begon af te tekenen gaf velen het idee dat de bodem van de markt nu toch wel eens bereikt zou kunnen zijn.

Ondanks alle waarschuwende woorden van specialisten dat men toch wel erg voorzichtig moest zijn bij zijn aankopen omdat de koersen best nog wel eens nog lager zouden kunnen gaan, vonden velen dat het moment van aankoop was aangebroken. Gevolg daarvan was gisteren een fors herstel op de Amsterdamse beurs. Daarvan konden vooral die fondsen, die de afgelopen weken de zwaarste klappen hadden moeten incasseren (en dan met name de financiële waarden) het sterkst profiteren. Maar ondanks hun koerswinsten van vaak soms meer dan 10 procent, bleven de noteringen nog ver verwijderd van die van vóór de minikrach van enkele weken geleden.

Mede dankzij het feit dat Wall Street de dag in een opgewekte stemming begon (bij het sluiten van het Damrak stond de Dow Jones-index al weer op bijna 280 punten winst) sloot de AEX op het hoogste punt van de dag op 361,87, dat was 25,80 punten hoger dan vrijdag oftewel 7,68% winst.

Een van de sterkste stijgers was ABN Amro met een koerswinst van 10,5% winst op €15,70. Aegon, die vorige week een koersdreun te verwerken had gekregen na een winstwaarschuwing, steeg ruim 9% tot €13,95.

Voor de verandering was er gisteren eens geen winstwaarschuwing van een van de grotere beursgenoteerde bedrijven. Maar die van ING zit waarschijnlijk nog in het vat, denken de analisten van Effectenbank Stroeve. Zij noemen een winstwaarschuwing van de bank/verzekeraar 'zeer waarschijnlijk'. Beleggers trokken zich daar echter niets van aan, de koers knalde met ruim 13% omhoog tot €22.

De taxaties voor de winst per aandeel, het advies en het koersdoel voor ING zijn intussen verlaagd door Stroeve. De analisten gaan nu uit van een winst per aandeel van €1,95 dit jaar, dat is aanzienlijk minder dan de €2,38 waarvan men aanvankelijk uitging. "Onze nieuwe taxatie impliceert een winstwaarschuwing van ING, aangezien ING een winst per aandeel van tenminste €2,20 in het vooruitzicht heeft gesteld", aldus Stroeve.

De analisten zeggen de taxatie te hebben verlaagd in verband met de lagere winstverwachtingen voor aandelentrendgevoelige Amerikaanse activiteiten, lagere winstverwachtingen van bancaire activiteiten en omdat men verwacht dat ING in het tweede halfjaar geen boekwinsten op aandelenportefeuilles zal realiseren. Dat laatste argument vervalt als er sprake is van een krachtig herstel op de internationale beurzen in het derde kwartaal. Stroeve heeft het advies voor ING verlaagd van 'kopen' naar 'houden'.

Morgen komt Unilever met de halfjaarcijfers. Vooruitlopend daarop steeg Unilever 5,3% tot €54,35. Kon. Olie, die donderdag aan de beurt is met de publicatie van de halfjaarcijfers, was bijna 5% in herstel op €45,25. Veel effectenhuizen hebben Olies, nadat het aandeel uit de Standard & Poor's index gehaald is, op de kooplijst gezet.

KLM sloot 2,4% hoger op €10,78. Dit ondanks de schade van €15 miljoen die de luchtvaartmaatschappij zegt geleden te hebben door de wilde staking onder het technisch personeel van afgelopen weekeinde. Die staking betekende tevens een forse deuk in het imago van de KLM. Hoewel de rechter de technici beval weer aan het werk te gaan, zal de actie van het personeel toch de werkverhoudingen danig verziekt hebben. In een tijd van felle concurrentie tussen de internationale luchtvaartondernemingen een weinig bemoedigend vooruitzicht.

Akzo Nobel, dat vorige week na een winstwaarschuwing bijna 10% in waarde daalde, sloot nu 8,5% hoger op €36,25. Het hooggerechtshof in het Verenigd Koninkrijk heeft een proefproces die uit naam van meer dan 100 vrouwen tegen farmacieconcerns, waaronder Akzo Nobel, was aangespannen, niet ontvankelijk verklaard. Het proces betrof mogelijke bijverschijnselen (trombose) bij gebruik van de derde generatie antieconceptiepillen.

In de oliesector stond Petroplus zwaar onder druk op €8, een verlies van 7,5%. Het bedrijf moest afgelopen vrijdag nabeurs bekendmaken dat de doelstellingen voor dit jaar niet gehaald zullen worden. De directie ging er van uit dat de winst per aandeel over het gehele jaar zou stijgen. Analisten zeiden in mei, toen Petroplus met tegenvallende kwartaalcijfers voor de dag kwam, al dat die doelstelling veel te hoog was gegrepen. Ook toen was er al sprake van een kwakkelende wereldeconomie en gespannen situatie in het Midden- Oosten. Twee argumenten die de directie nu aandraagt voor zijn winstwaarschuwing. Zij is nu kennelijk weer met beide benen op de grond gekomen, maar is meteen zo voorzichtig geworden dat van iedere exacte prognose wordt afgezien. ABN Amro wijzigde zijn advies voor Petroplus van 'kopen' naar 'houden'.

KPN sloot 3,6% hoger op €4,91. Het telecomconcern leek gistermiddag een flinke stap dichterbij in de overnamepogingen van een deel van het netwerk van het failliete KPNQwest. Volgens curator Eddy Meijer ging gisteren een laatste voorstel voor overname richting KPN. Dat betrof het Nederlandse deel van het netwerk. KPN zelf was nog in druk overleg met de curatoren in Duitsland en België over overname van het KPNQwest-netwerk in die landen. Hoewel curator Meijer optimistisch klonk over de goede afloop, bleef hij voorzichtig: "ik geloof het allemaal pas als ik de stukken met de handtekeningen heb", zei hij.

Automatiseringsbedrijf Aino heeft van haar personeel wat financiële lucht gekregen door een salarisverlaging van 20 procent. De korting op het salaris geldt totdat het bedrijf weer een redelijke winst maakt. Volgens directeur Haverkamp was korting op de salarissen een betere optie dan ontslag van personeel. Want als de markt weer zou aantrekken beschikt men over voldoende personeel. Aino sloot 1,5% hoger op €0,66.

Adriaan Janszen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 30 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.