De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 30 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  ASM International:
malaise chipmarkt
is verleden tijd

Van een onzer verslaggevers

   
 

BILTHOVEN - De hoop is terug bij ASM International. "Voor óns is de malaise in de chipmarkt voorbij", glundert financieel directeur Robert de Bakker tijdens een toelichting op de halfjaarcijfers. Tot nu toe was het bedrijf uiterst terughoudend over een mogelijk herstel. De producent van machines voor de halfgeleiderindustrie verwacht nu echter het komende anderhalf jaar een blijvend groeiende omzet.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 27kb)
ASM International verwacht komend anderhalf jaar een blijvend groeiende omzet.
Het vertrouwen is ingegeven door de goed gevulde orderportefeuille die inmiddels €168,4 miljoen bedraagt. Dat is 20% meer dan aan het eind van het eerste kwartaal en een stuk hoger dan analisten hadden voorzien.

De midkapper heeft over de eerste helft van dit jaar een omzet geboekt van €241,1 miljoen. Dat is 31% lager dan de omzet over de eerste zes maanden van vorig jaar. De Bilthovense halfgeleiderproducent boekte daarbij een verlies van €18,6 miljoen tegen een winst van €27,9 miljoen. Het verlies is minder groot dan het bedrijf eind vorige maand nog prognosticeerde. Analisten gingen echter uit van nóg iets betere resultaten. ASM International profiteerde in de eerste helft van dit jaar al voorzichtig van de toegenomen orderinstroom. Het bedrijf zag in het tweede kwartaal een hoger aantal orders bij zowel de front-end als de back-end-activiteiten. De front-end-activiteiten zijn de eerste stap in het fabricageproces voor halfgeleiders; daarin worden wafers bewerkt. De back-end-activiteiten behelsen de assemblage van wafers tot een individuele chip.

"We krijgen erkenning", zo vindt De Bakker. "Onze technologie is uiteindelijk meer kostenbesparend dan die van de concurrentie. Dat beginnen we nu te merken." Daarnaast profiteert ASM International volgens de financieel directeur dat het geen klanten heeft die in financiële problemen verkeren. "Dat is ons geluk", aldus Bakker.

Back-end-dochter ASM Pacific, waarin ASM International een belang heeft van 54,4%, maakte gisteren eveneens financiële resultaten bekend. In de eerste helft van dit jaar boekte de in Hongkong gevestigde dochteronderneming een winst van 135 miljoen tegen 200 miljoen Hongkong-dollar in de eerste zes maanden vorig jaar.

De relatief goede cijfers zullen ook een impuls geven aan de werkgelegenheid bij de toeleverancier van de halfgeleiderindustrie. "We zijn voorzichtig weer mensen aan het toevoegen op de afdelingen die klanten ondersteunen", aldus De Bakker. De afgelopen twaalf maanden werd juist flink geschrapt in het personeelsbestand van het Bilthovense bedrijf.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 30 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.