De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 26 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Dubbelslag voor Zwaga

Van onze sportcorrespondent

   
 

LEMMER - Schipper Ulbe Zwaga van het Leeuwarder skûtsje heeft op het IJsselmeer een geweldige dubbelslag geslagen. Net als woensdag was hij ook gistermiddag de sterkste in de wedstrijd bij Lemmer, waardoor hij als lijstaanvoerder vandaag aan de finale op het Sneekermeer begint.

Zijn voorsprong heeft hij nauwelijks kunnen uitbouwen, want naaste rivalen Joure en Sneek eindigden respectievelijk als vierde en tweede. Zwaga verdedigt een hele kleine marge van 2.9 en 3 punten op beide skûtsjes. De SKS beleeft dan ook de meest spannende slotdag in de rijke historie.

Als het erom gaat wie zijn hoofd het koelst houdt, blijkt Zwaga mentaal de sterkste. Afgelopen winterseizoen ging de 41-jarige tweevoudig kampioen bij zichzelf te rade. Wat maakte Tjitte Brouwer Szn. tot de beste schipper in zijn ogen, nog afgezien van diens zeilcapaciteiten? zo vroeg Zwaga zich af. De analyse was niet moeilijk: Brouwer, de voormalige stuurman van het skûtsje van Heerenveen, was altijd de rust zelve.

"Ik heb altijd mijn mond open, heb overal een mening over en ik ben supergedreven. Het mocht wel wat rustiger in mijn kop zijn. Bovendien zijn de krachtsverschillen tegenwoordig zo klein, dat degene die het meest berekenend zeilt de grootste kans op het kampioenschap maakt", aldus Zwaga.

Aan boord van het Leeuwarder skûtsje heeft hij een uitgebalanceerde bemanning, die normaal gesproken teveel koppen telt: soms zelfs meer dan 20 opvarenden.

Zwaga: "Ik kan moeilijk hele fijne mensen weigeren. En niemand wil weg. Bovendien hebben de meeste bemanningsleden mijn vader in 1992 naar zijn graf gedragen. Die stuur je toch niet weg, ook al hebben ze een leeftijd bereikt dat ze het zware werk niet meer kunnen doen."

Vader Rienk Zwaga, een grootheid in het skûtsjesilen, met wie Ulbe zo dikwijls in de clinch heeft gelegen, zou glimmen van trots als hij zou zien dat de skûtsjegenen volop in het bloed van zijn zoon zijn overgedragen.

Uitslag Lemmer II: 1. Ulbe Zwaga (Leeuwarden), 2. Douwe Visser (Sneek), 3. Ale Zwerver (Lemmer), 4. Baint Kramer (Joure), 5. Douwe Visser Azn. (Drachten), 6. Ype van der Meulen (Woudsend), 7. Allard Syperda (Heerenveen), 8. Pieter Brouwer (Eernewoude), 9. Berend Mink (Grouw), 10. Eldert Meeter (Bolsward), 11. Jitze Grondsma Halve Maen (Drachten), 12. Lodewijk Meeter (Huizum), 13. Meindert de Groot (Stavoren). Anne Tjerkstra (Langweer) wedstrijd verlaten wegens protest.

Klassement: 1. Leeuwarden 27.8, 2. Joure 30.7, 3. Sneek 30.8, 4. Lemmer 35.9, 5. Heerenveen 39, 6. Bolsward 48, 7. Grouw 48, 8. Woudsend 54.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 26 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.