De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 26 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Coach Pinas de pineut
bij doorstart Donar

   
 

GRONINGEN - De Groningse basketbalclub MPC-Donar ging maandag failliet. Na een regeling met de schuldeisers maakt Donar echter meteen een 'doorstart'. Slachtoffer is de oude trainer Glenn Pinas, de enige crediteur die geen concessies wilde doen. Pinas is nu de pineut, want dankzij het faillissement heeft hij geen recht meer op een vergoeding.

Donar stond ver in het rood. De club trekt in tegenstelling tot de rest van Nederland volle zalen, maar leefde afgelopen seizoen op te grote voet. De Groningers maakten schulden bij de huur van de nieuwe zaal in de Martiniplaza, de trainingsaccommodatie en de Belastingdienst, voerden een amateuristische boekhouding en hadden tegenvallende reclame-inkomsten.

De schuldeisers bleken echter coulant. Ze namen genoegen met een kwart van het bedrag dat ze tegoed hadden. Donar had alleen buiten de vertrekkende coach Pinas gerekend. Hij had op grond van de flexwet recht op een forse afkoopsom, gezien zijn doorlopende contract en negen dienstjaren. De club bood de trainer vier maandsalarissen, ofwel 15.000 euro. Zou hij niet accepteren dan ging Donar failliet, kreeg hij te horen.

Pinas wees dat aanbod resoluut van de hand. "Volgens een simpele kantongerechtsformule had ik recht op veertien maanden. Het bod was te belachelijk voor woorden." Pinas was ook boos over de 'chantage' van de raad van toezicht van Donar. Nu zou hij de kwade genius zijn achter het faillissement van de club.

De raad van toezicht liet de Stichting Topbasketbal Groningen inderdaad failliet verklaren. Meteen werd echter een nieuwe stichting in het leven geroepen, waarin alleen het woordje 'top' is verwijderd. Sponsors en gemeente blijven Donar gewoon steunen. De club is zo in een keer verlost van het probleem-Pinas. De coach zit na 25 jaar basketbal thuis, zonder een cent te hebben ontvangen.

"Ik voel me niet de verliezer", meent Pinas desondanks. "Het afscheid van iemand die zo gezichtsbepalend is geweest, had alleen anders moeten verlopen. Kennelijk is het gebruikelijk om je failliet te laten verklaren en vrolijk weer te starten om je van een aantal problemen te verlossen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 26 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.