De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 26 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Vizier op Hockenheim

door Coo Dijkman

   
 

HOCKENHEIM - De beide Arrows-coureurs Heinz-Harald Frentzen en Enrique Bernoldi die afgelopen eekeinde niet in actie mochten komen tijdens de Franse Grand Prix, kunnen aan de vooravond van de Grand Prix van Duitsland in elk geval zeggen dat zij gisteren al het circuit van Hockenheim hebben verkend. Lopend...

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Enrique Bernoldi (midden) verkent samen met zijn engineers de nieuwe baan van Hockenheim.
In navolging van hun collegae wilden ook zij niet voor verrassingen komen te staan als zij vandaag met hun bolides de ingrijpend gerenoveerde piste betreden. Het werd derhalve tijdens het onderzoek naar nog onbekende bochten een pittige wandeling voor het tweetal, waardoor Bernoldi zich bij uw verslaggever verontschuldigde voor het feit dat hij het tijdstip van onze afspraak met ruim een uur had overschreden. Het was hem vergeven, want enig mededogen met de Braziliaan is op dit moment wel op zijn plaats.

Het zal je als sportman maar gebeuren dat bijvoorbeeld Pierre van Hooydonk van de Feyenoord-voorzitter om discutabele redenen opdracht krijgt om opzettelijk geen doelpunt te maken. Die stuitendheid trof Bernoldi vorig weekend toen Arrows-baas Tom Walkinshaw zijn coureurs wel aan de kwalificatie liet deelnemen maar met het consigne zó langzaam te rijden dat zij zich niet voor de race hoefden te plaatsen. Op die manier spaarde het armlastige Arrows geld uit (naar verluidt 100 miljoen euro schuld), maar dacht 'Uncle Tom' sancties van de Internationale Automobielfederatie te lopen. Het is tot nu toe alleen nog bij een waarschuwing gebleven. Vandaar dat Arrows dezer dagen weer volwaardig mee zal doen om erger te voorkomen.

Het liefst zou Bernoldi, vorig jaar nog de teamgenoot van Jos Verstappen, de wanvertoning niet meer willen oprakelen, maar hij begrijpt ook dat het incident hem en het team blijft achtervolgen. "Ik kreeg die zaterdagmorgen van Tom te horen wat ons te wachten stond. Later heeft hij wel uitgelegd wat zijn beweegredenen waren, maar op dat moment ben je ontzettend gefrustreerd. Het is een droom van iedere coureur om in de Formule 1 te rijden en dan wordt je opgedragen om zo langzaam mogelijk te rijden. Dat druist zo tegen het principe van de sport in. Die langzame ronde was dan ook de meest dramatische uit mijn carrière. De kater kwam vooral de volgende dag. Op zondag verheug je je altijd op de race en dan ben je er in de Formule 1 niet bij. Dat knaagde nog veel meer aan mij dan toen we ons niet mochten kwalificeren", bekende de 23-jarige, in Monaco wonende coureur die aan zijn tweede Formule 1-seizoen bezig is.

Waar hij de motivatie vandaan haalt om ondanks de huidige financiële malaise bij Arrows gedreven te blijven, is gek genoeg vanuit het team. "Ik heb een heel goede relatie met de engineers en de mechaniens. Ik beschouw hen als vrienden. We weten allen dat we in een 'bad situation' zitten. We proberen elkaar daarom op te peppen en het moreel hoog te houden. Ik ben nog steeds 'hungry' en kijk naar de komende race uit. Dat houdt je in dit moeilijke jaar op de been. Tom (Walkinshaw) doet zijn uiterste best om het team bij elkaar te houden. Ik kan niets anders doen dan mijn best", verklaarde Bernoldi die over zijn persoonlijk perspectief vaag blijft. Dat zijn persoonlijke band met teamsponsor Red Bull sterk is, zou een voordeel kunnen zijn. Temeer daar de belangstelling van die drankenfirma om een sterker aandeel in Arrows te nemen, het gerucht is ontstegen. Toch blijft Arrows momenteel het pispaaltje in de Formule 1-wereld en vraagt men zich in gemoede af wie in godsnaam nog geld wil steken in dit team dat nog nooit een Grand Prix heeft gewonnen en slechts één keer op pole position stond, al weer 21 jaar terug met Ricardo Patrese op Long Beach.

Haast kenmerkend voor de penibele situatie bij Arrows was het ontwijkende antwoord van Frentzen tijdens de reguliere FIA-persconferentie of hij al een bankafschrift van zijn salaris had ontvangen. De Duitser die vorig jaar op Hockenheim ontbrak na zijn ontslag bij Eddie Jordan (wat nog steeds voer voor advocaten is), wilde alleen maar kwijt: "Iedereen in het team maakt een moeilijke tijd door. We proberen er het beste van te maken, zolang als het duurt...."

En dat zijn heel andere geluiden dan uit het vrolijke Ferrari-kamp waar gistermiddag in de paddock een borrel werd aangeboden ter gelegenheid van de vijfde wereldtitel van Michael Schumacher. Die terloops nog even aankondigde dat zijn teamgenoot Rubens Barrichello in de resterende zes races over 'zijn' reservewagen mag beschikken om de landgenoot van Bernoldi aan het vice-wereldkampioenschap te helpen. Pijnlijk contrast in de wereld die de glamour en glitter vaak als handelsmerk uitdraagt. Bernoldi weet echter beter.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 26 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.