De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 26 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  UPC verdwijnt van beurs
na akkoord over schulden

door Richard van de Crommert

   
 

AMSTERDAM - Moedermaatschappij United Global Com (UGC) haalt UPC nog dit jaar van de Amsterdamse beurs. Er ligt intussen een principeovereenkomst op tafel om $5,4 miljard van de schuld van UPC om te zetten in aandelen. De schuldenlast van de kabelaar wordt daardoor ruwweg gehalveerd. De overige aandeelhouders worden in de huidige opzet volkomen buitenspel gezet.

UPC gaat gebukt onder een schuldenlast van ongeveer €11 miljard, waarvan €4 miljard bij banken. De schuld bestaat voor €6 miljard uit obligaties. Het noodlijdende bedrijf heeft nog nooit winst gemaakt.

Het bedrijf schortte in maart van dit jaar de betaling van rente aan obligatiehouders op in afwachting van een akkoord over de schuldsanering. De betalingsachterstand is inmiddels opgelopen tot €151,9 miljoen.

Het huidige UPC wordt in de plannen een 100%-dochter van een nieuwe houdstermaatschappij. Daarin krijgt UPC-moedermaatschappij UGC een belang van 65,5%. UGC ruilt voor $1,6 miljard aan obligaties en een lening van $918 miljoen om in aandelen. Andere schuldeisers, merendeels banken, ontvangen een belang van 32,5% in ruil voor hun schuldpapier ter waarde van $2,9 miljard. Ook krijgen ze een zekere inspraak in het bestuur. Met de steun van de obligatiehouders kunnen de Amerikanen UPC redelijk eenvoudig van de Nederlandse beurs halen.

Ongeveer 2% van de aandelen van de houdstermaatschappij zal beschikbaar zijn voor de huidige aandeelhouders van UPC. Zij worden min of meer uitgerookt en krijgen binnen een paar maanden een aanbod om hun aandelen UPC om te zetten in aandelen New UPC. Een deel van die 2% valt toe aan UGC, waardoor de moeder tweederde van de onderneming in handen krijgt.

Het opzetten van een houdstermaatschappij is de snelste en meest efficiënte manier voor de Amerikanen om hun plannen door te zetten en UPC volledig in te lijven. Bij UGC in Denver hebben de afgelopen maanden tientallen fiscalisten en accountants de plannen voorbereid. De activa van UPC zullen volledig in bezit komen van de houdstermaatschappij. Ook de overige schuld komt voor rekening van de Amerikanen, maar deze loopt terug tot ruwweg €3,2 miljard door afspraken met banken.

Het moederbedrijf zal daarnaast voor €100 miljoen extra aandelen in het nieuwe UPC te nemen. Welk aandelenbelang daarbij hoort, is nog niet te achterhalen. Wel is helder dat het belang van de bestaande aandeelhouders daardoor nog verder terugloopt. De Amerikanen krijgen UPC er bijna volledig door in eigendom.

Het aan de Amsterdamse beurs genoteerde UPC heeft Euronext gisteren niet geïnformeerd over de nieuwe plannen. Dat deed het moederbedrijf. Beleggers moesten daarna maar zien hoe ze aan het nieuws kwamen.

Een zegsvrouw van de kabelaar beloofde dat UPC de markt wél zal informeren als er een definitief akkoord is. Dat zal er snel zijn. De onderhandelingen bevinden zich in een vergevorderd stadium, maar moeten hier en daar nog wat bijgeschaafd worden. UPC-kopstukken John Riordan en Mike Fries zijn nauw betrokken bij de gesprekken met de obligatiehouders en het moederbedrijf.

Pas in de loop van donderdagochtend verspreidde het woensdagavond laat gepubliceerde nieuws zich onder beleggers. Die reageerden wél positief. Het fonds sloot gisteren 4 cent hoger op €0,14.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 26 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.