De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 26 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Spong wil vervolging ABN
   
 

AMSTERDAM - Het advocatenduo Spong en Hammerstein wil dat het Openbaar Ministerie (OM) de banken ABN Amro en Goldman Sachs alsnog vervolgt in de zaak World Online (WOL). Daartoe heeft het tweetal een klaagschrift bij het gerechtshof in Amsterdam ingediend, zo verklaarde raadsman Gerard Spong gisteren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Gerard Spong. (Foto: KIPPA)
Het OM besloot in mei af te zien van vervolging van de banken, die de beursgang van WOL begeleidden. Volgens Justitie waren er niet voldoende aanwijzingen aangetroffen om te spreken van enig aantoonbaar strafbaar feit. Met het indienen van het klaagschrift moet het gerechtshof bekijken of het OM zijn werk wel goed heeft gedaan.

De kwestie heeft te maken met de dramatisch verlopen beursgang van WOL in maart 2000. Het internetbedrijf ging destijds tegen een koers van €43 per aandeel naar de beurs. Vervolgens stortte de koers in toen aan het licht kwam dat bestuursvoorzitter Nina Brink vier maanden vóór de beursgang een deel van haar belang had verkocht tegen een prijs van $6,04 per aandeel plus de helft van de winst bij doorverkoop. Het OM besloot ook Brink niet te vervolgen, waarop het advocatenduo eveneens een klaagschrift indiende.

De verkoop van de aandelen stond volgens verschillende partijen niet helder omschreven in het emissieprospectus. Niet alleen Spong en Hammerstein begonnen met procedures, maar ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en advocaat Bob van der Goen.

Hoewel het OM heeft afgezien van een strafrechtelijke vervolging, gaat de VEB door met haar civiele strijd voor schadevergoeding namens 10.300 beleggers. Ze richt haar pijlen op ABN Amro, Goldman Sachs, World Online en toenmalige aandeelhouders Mallowdale, Melkpad en NS Telecom. De VEB verwacht dat de rechter in het najaar van 2003 in deze zaak een uitspraak gaat doen. De vereniging eist een schadevergoeding van €100 miljoen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 26 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.